in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások A Magyar–Ukrán Határbizottság 14. ülése – Beregszász, 2011. április 19-21.
A Magyar–Ukrán Határbizottság 14. ülése – Beregszász, 2011. április 19-21.

A Magyar Köztársaság és Ukrajna között a magyar–ukrán államhatár rendjéről, a határkérdésekben való együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló, Kijevben, 1995. május 19-én aláírt Szerződés alapján létrehozott Magyar–Ukrán Határbizottság 2011. április 19-21. között, Beregszászon tartotta meg tizennegyedik ülését. Az ukrán küldöttséget Borisz Tregubov tábornok vezette, a magyar küldöttség vezetésére dr. Vas Gizella r. alezredes asszony más beosztásba való kinevezése miatt Vájlok László r. őrnagy kapott megbízást.

A Határbizottság a 148–154 és a 183–187 számú határjelek között mintavételes határszemlét tartott, és megállapította, hogy az államhatár vonalának láthatósága és a határjelek karbantartása megfelelő.

A Határbizottság összesítette a 2009–2010. években elvégzett karbantartási munkákat. A küldöttségek megállapodtak abban, hogy folytatják az államhatár vonalával és a határjelek karbantartásával kapcsolatos munkákat.

A Határbizottság megállapodott abban, hogy a magyar fél a saját illetékességébe tartozó határjelek karbantartását a 2012–2013. években végzi el. Megállapodott továbbá arról, hogy a küldöttségek továbbra is gondoskodnak a határnyiladék folyamatos karbantartásáról, az államhatár vonala láthatóságának biztosításáról. A Határbizottság célszerűnek látja a Magyar Köztársaság és Ukrajna közötti államhatár második közös ellenőrzését 2013-2016 között elvégezni. Ebből a célból 2013-ban ki kell dolgozni és el kell fogadni a második közös ellenőrzéshez szükséges műszaki tervet.

A küldöttségek megvitatták a „TÚR” határjelre vonatkozó új jegyzőkönyv készítésével kapcsolatos kérdéseket, egyeztették annak tervezetét. Megállapodtak abban, hogy a jegyzőkönyv tervezet magyar és ukrán szövegét megküldik a román félnek. A hármashatárjelre vonatkozó új jegyzőkönyv mindhárom ország általi elfogadása és jóváhagyása a magyar–román ún. határjeles új szerződés kimenetelét is befolyásolja.

A magyar küldöttség tájékoztatást adott arról, hogy a „Beregi árvízvédelmi töltések komplex fejlesztése Vásárosnamény és Lónya között” című projekt végrehajtása során a Tisza árvízvédelmi töltését kb. 1 méterrel megemelik, ezért a munkaterületen található 336 számú határjel központi kövét és két határoszlopát ideiglenesen el kell távolítani. A munkák végeztével az eredeti koordináták alapján a határjelet és a határoszlopokat a küldöttségek szakértőinek bevonásával újra állandósítani kell.

A műszaki szakértők munkatalálkozójukat – előzetes egyeztetés alapján – a 2012. évben tarják meg. A Határbizottság tizenötödik ülését 2013. április másod felében magyar területen tartja.

A küldöttségek tárgyalásai a baráti együttműködés és kölcsönös megértés légkörében zajlottak.


Módosítás dátuma: 2011. május 03. kedd, 13:00
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk