in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások A TÉKA (Tájérték Kataszter) projekt zárókonferenciája – 2011. április 29.
A TÉKA (Tájérték Kataszter) projekt zárókonferenciája – 2011. április 29.

A FÖMI részvételével a norvég finanszírozási mechanizmusok keretében zajló, 2009-ben indult TÉKA projekt zárókonferenciájára 2011. április 29-én, pénteken került sor Budapesten, a Danubius Hotel Flamencoban.

A rendezvényen ismertették a projekt elért eredményeit, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy létrejött a tájképi, természeti és kulturális táji értékeket közvetítő TÉKA adatbázis, amely a http://www.tajertektar.hu
címen érhető el. A térképablakban megjelennek a FÖMI által szolgáltatott térképi adatok (topográfiai térképek, ortofotók).

A zárókonferenciával a feladatok nem értek véget, hiszen megkezdődött az eredmények fenntartásának, bővítésének, továbbfejlesztésének időszaka. A konferencián a konzorciumi tagok mellett (Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), a Nemzeti Örökségvédelmi Központ (NÖK), a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi Szakállamtitkársága), képviseltette magát több nonprofit- és civilszervezet, valamint oktatási intézmények.

A FÖMI részéről Toronyi Bence főigazgató, Kristóf Dániel osztályvezető, Kovács Iván, Ványai Katalin, Olasz Angéla és Vass Tamás vettek részt a konferencián. A 13 órakor megtartott sajtótájékoztatón Toronyi Bence főigazgató képviselte az Intézetet.

Téka projektről röviden

A Norvég Alap által támogatott Tájérték Kataszter (TÉKA) egyedülálló módon több kormányzati szerv együttműködésében végzi a táji értékek felmérését, nyilvántartásba vételét és segíti elő megőrzésüket. A TÉKA lehetőséget kínál egyének és közösségek számára a saját táji felfedezések, adatok feltöltésére és kezelésére. A tájértékekkel kapcsolatos információkat szakemberek és érdeklődők számára szolgáltatja.

Az adatbázis tartalmazza a táj természeti és kulturális örökségi elemeit, integrálva a konzorciumi partnerek meglévő adatait és az új terepi felmérések eredményeit, a civil társadalom helyi ismeretének és erőforrásainak bevonásával.

A TÉKA a szakmai szervezetek adatbázisának egyesítésével, 150 munkatárs kétévnyi munkájával és mintegy ezer civil aktív részvételével mára Magyarország kulturális és természeti kincseinek legteljesebb és legrészletesebb gyűjteményévé vált.


Módosítás dátuma: 2011. május 24. kedd, 12:37
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk