in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Fókuszban a MePAR minőség-ellenőrzés az EU Kifizető Ügynökségek Vezetőinek 29. soros találkozóján – Herceghalom, 2011.május 18-20.
Fókuszban a MePAR minőség-ellenőrzés az EU Kifizető Ügynökségek Vezetőinek 29. soros találkozóján – Herceghalom, 2011.május 18-20.

Az EU elnökségi programok keretében Magyarország rendezte az EU Kifizető Ügynökségek Vezetőinek 29. soros találkozóját Herceghalmon 2011. május 18-20-ig.

A szakmai találkozó egyik kiemelt aktuális témája a mezőgazdasági parcella azonosító rendszerek (LPIS = Land Parcel Identification System) egységes minőségellenőrzése volt. A tagországonként megvalósított referencia parcella ellenőrzési projektek tapasztalatait, eredményeit külön munkacsoporti megbeszélésen elemezték a résztvevők.

E most elkezdett, EU szinten egységes módszertannal dolgozó minőségellenőrzési keretprogram az IIER MePAR alapú térinformatikai alkalmazásainak értékelését új alapokra helyezi, eddig egységes térinformatikai adatszerkezetben nem elérhető információkat ad az Európai Bizottság (EB) kezébe a tagországok munkájának értékeléséhez, a Közös Agrárpolitika reformjához; miközben végrehajtása jelentős erőfeszítéseket is követel a tagországoktól. Eredményként a tagországok standardizált értékelést kapnak az általuk üzemeltetett rendszerről, lehetőséget nyílik arra, hogy az EB szakértőivel közösen fejlesszék az értékelési módszertant és az eredmények alapján a terület alapú támogatások kifizetésének térinformatikai rendszerit.

A MePAR működtetéséért az MVH felel, de az üzemeltetés szakmai végrehajtást és az értékelést a delegált feladatok keretében a FÖMI végzi. A FÖMI már 2009-ben részt vett a JRC által koordinált LPIS minőségellenőrzési pilot projektben. A jogszabály által kötelezett és az EB JRC munkacsoportja által kidolgozott egységes módszertan alapján először, a 2010-es MePAR adaton végeztük el a több lépéses minőségellenőrzési munkát.

Az egységesített ellenőrzési munka közelebb hozza az azonos referencia parcellát – nálunk ez a fizikai blokk – használó rendszerek szakemberit, megoszthatjuk tapasztalatainkat és lehetőséget ad közös fellépésre az EB irányába.
Módosítás dátuma: 2011. június 08. szerda, 15:09
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk