in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Az EuroGeographics bejelentette nemzetközi non-profit státuszát – 2011. április 19-én
Az EuroGeographics bejelentette nemzetközi non-profit státuszát – 2011. április 19-én

Az EuroGeographics, mely az európai Nemzeti Térképészeti, Földhivatali és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökségek Képviselője, nemzetközi non-profit szervezetté alakult, hogy világszerte további segítségére lehessen a döntéshozóknak és politikusoknak.

A státuszváltás – francia non-profit társaságból belga törvények által szabályozott nemzetközi non-profit szervezetté – kiegészül az EuroGeographics Brüsszelbe történő áthelyezésével, erősítve ezzel szerepét, mint a térinformatika európai szóvivője. A szervezet felépítése és célja ugyanaz marad, vagyis hogy elérje a tagok nemzeti területi és földrajzi adatainak áramlását, hogy információs tőkét nyújtson, ezzel is támogatva Európát céljának elérésében, miszerint a világ legversenyképesebb és legfenntarthatóbb gazdaságává váljon.

Bővebben, a teljes cikk – magyarul

EuroGeographics hivatalos honlapja

Magyarországon az  EuroGeographics tagjai:

  • Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Földügyi Főosztály,
  • Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat.

Az EuroGeographics az európai térképészeti intézmények ernyőszervezete. A FÖMI, mint a VM Földügyi Főosztály háttérintézménye, az EuroGeographics több nemzetközi projektjében vállal feladatot valamint számos adatszolgáltatási együttműködésében vesz részt:

  • az EuroGlobalMap (EGM) projekt célja: 1: 1 000 000 méretaránynak megfelelő harmonizált digitális topográfiai adatbázis elkészítése Európára. E tekintetben 2002 óta folyamatosan végzünk adatbázis felújítási feladatokat. Az EGM utolsó v3.0-s verzióját, amely 32 európai országot tartalmaz, 2010 év elején adták forgalomba.
  • az EuroBoundaryMap (EBM) projekt célja: 1: 100 000 méretaránynak megfelelő harmonizált digitális közigazgatási határ adatbázis elkészítése Európára. Az adatbázis felújítása 2007 óta minden évben folyamatosan történik. A 2010-ben felújított adatbázis 2011 év elején került forgalomba, EBM v5.0-s verzió számon.
  • Az EuroGeoNames (EGN) projekt célja, hogy összeurópai szinten infrastruktúrát teremtsen az EU tag- és társult országainak különböző módokon rendezett földrajzi névi adatforrásainak kezelésére és szolgáltatására, elsősorban a geoinformatikai ágazat céljaira, továbbá a közigazgatás, humán kutatások, kisebbségi névkincs megőrzése és egyéb célokra. A cél egy interoperábilis webes szolgáltató architektúra kialakítása a nyílt forráskódú szabványok (főként ISO, OGC WFS) követelményeinek megfelelően.
  • Az EuroDEM projekt célja digitális domborzat modell elkészítése Európára, melyhez a HUNDEM-5-ből generált 50m-es felbontású GRID-del járultunk hozzá. Az EURODEM 1.0-s verziója forgalomban van, amely a magyar adatokat is tartalmazza.

Logó:Módosítás dátuma: 2011. június 08. szerda, 15:16
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk