in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Magyar-kínai együttműködés a földügyi igazgatásban, 2011. június 28.
Magyar-kínai együttműködés a földügyi igazgatásban, 2011. június 28.

Együttműködési megállapodást írt alá V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Wang Shiyuan, a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztérium miniszterhelyettese. A két ország a földügyi igazgatás területén fűzi szorosabbra a kínai-magyar kapcsolatokat.

V. Németh Zsolt a találkozón kifejtette: a magyar politika még Ven Csia-pao, Kína miniszterelnöke látogatásának bűvöletében ég, hiszen az áttörést hozott a két ország viszonyában. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is nagy reményekkel várta a találkozót a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztérium miniszterhelyettesével.

Az elmúlt időszakban több említésre méltó esemény szolgálta a kínai-magyar agrárkapcsolatok fejlődését, néhány hónapja nyílt meg a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. libakeltető telepe Anhui városában. Áprilisban ült össze a két ország Mezőgazdasági Munkacsoportja Pekingben, több területen is együttműködési lehetőségeket találtak, például a gyümölcstermesztésben vagy a lótenyésztésben.


Fotó: VM Sajtóiroda

Az államtitkár beszámolt a magyar földügyi igazgatási rendszerről, melyre különösen büszkék lehetünk, hiszen Magyarországon 150 éve folyamatos az ingatlan-nyilvántartás. A földtulajdon értéke a rajta lévő jelzálog értékével együtt a nemzeti vagyon 60-65%-át is elérheti, ezért különösen fontos a földek hiteles jegyzéke. A magyar intézményrendszer erőssége, hogy egységes a térképi és a tulajdonjogi kataszter. A VM friss eredménye a múlt héten bemutatott Takarnet24 projekt, a Földhivatal Online rendszer fejlesztése. A program a nap 24 órájában hozzáférést ad az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz.

Wang Shiyuan hangsúlyozta: Magyarország Kína egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere Közép-Európában, mégis ez a két ország első szakminisztériumi szintű találkozója. Az együttműködési megállapodás a magyar és a kínai minisztérium összefogásának fontos alapja. A miniszterhelyettes elmondta azt is, Kína egyik legnagyobb problémája, hogy gyorsan fejlődő gazdasága a jó minőségű, mezőgazdasági művelésre alkalmas földeket is elfoglalja. A nagy lélekszám miatt fontos a földek biztonsága és mezőgazdasági művelésben tartása, amihez szükség van a nyilvántartás informatikai fejlesztésére. Kiemelte: Magyarországnak sok és jó tapasztalata van a földek regisztrálása és felmérése terén.

V. Németh Zsolt és Wang Shiyuan ezután aláírták az együttműködési megállapodást. A kooperáció olyan szakterületeken valósul meg, mint a földmérés, a térképészet, az ingatlan-nyilvántartás vagy a földrendezés. A felek tanulmányutakat, közös konferenciákat, szemináriumokat szerveznek, képzési programokat és tanfolyamokat indítanak szakértőiknek. A szerződés három évre szól, és bármikor meghosszabbítható.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)


Módosítás dátuma: 2011. június 28. kedd, 17:39
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk