in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások A nap 24 órájában közhiteles információkat szolgáltat a TakarNet24 – Rádió Orient Közigazgatási Műhelytitkok adása, 2011. június 30.
A nap 24 órájában közhiteles információkat szolgáltat a TakarNet24 – Rádió Orient Közigazgatási Műhelytitkok adása, 2011. június 30.

„A földhivatalok szakmai irányításáról, a kormányhivatalok és Vidékfejlesztési Minisztérium munkakapcsolatáról, valamint a sikeres TakarNet24 projektről fejtették ki véleményüket a közigazgatási rádió 2011. június 30-i Közigazgatási Műhelytitkok műsorában résztvevő szakértők. A projekt kapcsán hangsúlyozták: sikerült megvalósítani, hogy az állampolgárok a nap 24 órájában közhiteles információkat kaphatnak ingatlan ügyekben, és a fizetési kötelezettségeket is itt lehet teljesíteni elektronikus úton.

A Rádió Orient Közigazgatási Műhelytitkok adásának június 30-i vendégei voltak Horváth Gábor István, a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi Főosztályának vezetője és Toronyi Bence, a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatója. Velük beszélgetett Borsay Tamás műsorvezető a földhivatalok szakmai irányításáról, a TakarNet24 program lényegéről, jelenlegi helyzetéről.


Toronyi Bence főigazgató és Horváth Gábor István főosztályvezető
Fotó: OrientPress Hírügynökség

A földhivatalok szakmai irányítását az integráció után is a Vidékfejlesztési Minisztérium látja el, melynek feladatai rendkívül sokrétűek, komplexek - hangsúlyozta a minisztérium főosztályvezetője, majd részletesen ismertette ezen tevékenységüket.

A TakarNet24 projekt témájára térve annak sikere hangsúlyozásával a főigazgató elmondta, hogy a projekt eredményeképpen megvalósításra került a földügyi szakág új adatszolgáltatási rendszere, amely biztosítani tudja a leggyakrabban igényelt földügyi adatok széles körben történő elérhetőségét. A projekt keretében az egyik alapvető célkitűzés volt, hogy a nap 24 órájában interneten keresztül elérhetők legyenek pl. a tulajdoni-lap, térképi, változásfigyelési adatszolgáltatások. Továbbá, hogy a Földhivatal Online-t magánszemélyek is igénybe tudják venni interneten, a kormányzati portálon elérhető központi ügyfélkapun keresztül. Sikerült megvalósítani, hogy az állampolgárok a nap 24 órájában közhiteles információkat kaphatnak ingatlan ügyekben, és a fizetési kötelezettségeket is itt lehet teljesíteni elektronikus úton. Hozzátette a főigazgató, hogy a rendszer fejlesztése folytatódik, egyre több adat lesz elérhető a www.foldhivatal.hu weblapon keresztül.

Kormányhivatalok és a Vidékfejlesztési Minisztérium kapcsolatára is rákérdezett egy hallgató, melyre Horváth Gábor István válaszolt. Elmondta, hogy a földhivatalok integráció utáni szakmai felügyelete az elmúlt fél évben is kiegyensúlyozott volt, a folyamatos egyeztetésnek következményeként a kisebb problémák mellett jól alakult a munkakapcsolat, az ügyfelek a szolgáltatások kapcsán nem érzékeltek hiányosságokat.

Hallgatói kérdésre került szóba a magyar-kínai kapcsolat földtémában született megállapodása. Erről a főosztályvezető elmondta, hogy a kínai ingatlan nyilvántartási rendszerhez nyújtanak majd segítséget a hazai szakemberek, továbbá a 2012-ben induló földügyi programjuk kialakításához járulhatunk hozzá. Borsay hozzátette, hogy a 100 éves magyar ingatlan-, földügyi nyilvántartás világszínvonalat képvisel, példaértékű.

Szó esett a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaságról is, melynek célja és feladata az előző szakterületeken a tudományok és tudományágak fejlődésének elősegítése, a technikai haladás előmozdítása, a műszaki színvonal emelése, a szakmai műveltség terjesztése, a szakemberek szakmai, társadalmi tevékenységének szervezése, összefogása, a szakmai, tudományos, közéleti együttműködésük előmozdítása. De ide sorolható a szakmai érdekek megfogalmazása, képviselete és érvényesítése, a szakma etikai elveinek kidolgozása és megismertetése, a szakmatörténeti hagyományok ápolása, a nemzetközi kapcsolatok ápolása és erősítése, a szakma népszerűsítése. A társaság 2011.július 7-8-án Budapesten tartja következő konferenciáját.

A szakértők területük elért eredményei mellett kiemelték a további fejlesztések fontosságát, valamint azt, hogy mindezen munkák az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások színvonalának emelését szolgálják.

A beszélgetés teljes anyaga meghallgatható a www.orientpress.hu honlapon keresztül elérhető Rádió Orienten.”

A műsor letöltése

Forrás: http://orientpress.hu/85440

 


Módosítás dátuma: 2011. július 13. szerda, 12:35
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk