in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Magyar-szlovák vezetői találkozó Szlovákiában – 2011. szeptember 7-9.
Magyar-szlovák vezetői találkozó Szlovákiában – 2011. szeptember 7-9.

A magas szintű szakmai találkozóra 2011. szeptember 7−9. között Pozsonyban, illetve Tátralomnicon a Szlovák Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal elnökének, Hedviga Májovská asszony meghívására került sor. Szakmánkat a Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi főosztályáról Horváth Gábor István főosztályvezető, Koós Tamás  főosztályvezető-helyettes, Bence István szakfőtanácsos, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) részéről  Toronyi Bence főigazgató, Zsilvölgyi Csaba főigazgató-helyettes és Busics Imre osztályvezető képviselték. A személyes kapcsolatfelvételen túl lehetőség nyílt megismerni a Hivatal és közvetlen irányítása alá tartozó két intézet, valamint a szlovák kataszteri rendszer szervezeti felépítését, elhelyezését, feladatait, fontosabb projektjeiket. Megtekintettük a központi szerver-termet is. A találkozó során megállapítottuk, hogy kölcsönösen előnyös a GNSS adatcsere, a közös államhatárral kapcsolatos munkák jó együttműködésben, rendben folynak. Az Inspire Irányelvek gyakorlati megvalósításának aktuális feladata a közigazgatási határadatok csatlakoztatása.

Látogatásunk időszaka alatt folyt a szélső pontosság elérését célzó négynapos GNSS mérési kampány, amely a Tátra hegység térségében létesített geodinamikai/mozgásvizsgálati hálózat pontjainak ismétlő méréséből állt. A Kőpataki-tónál (Skalnaté pleso) a sziklába ágyazott pont mérését módunkban volt személyesen tanulmányozni. A közelben lévő, a Szlovák Tudományos Akadémiához tartozó obszervatórium és meteorológiai állomás, valamint a Lomnici csúcson üzemelő napmegfigyelő állomás EU támogatással megújult műszerparkjáról az obszervatórium igazgatójától és munkatársaitól kaptunk részletes tájékoztatást.

Részt vettünk Tátralomnicon a TÁTRA2011 szemináriumon, ahol Toronyi Bence főigazgató úr a FÖMI tevékenységéről, Koós Tamás főosztályvezető-helyettes úr a földügyi ágazatban a 2011. év elejével bekövetkezett szervezeti átalakítás tapasztalatairól tartottak nagy érdeklődéssel kísért előadást. Gravimetriai mérésekről konzultáltunk Andrzej Pachuta docens úrral, aki a Varsói Műszaki Egyetem Geodéziai Intézetet képviselte. Pachuta úr 2012. májusában tanulmányi kirándulást szervez diákjaival érintve a FÖMI penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumát. Bepillantást kaptunk a Besztercebányán működő Szlovák Katonai Térképészeti Szolgálat (TOPU) munkájába, megismerhettük termékeiket is.

A magyar küldöttség − a tervezett programon felül − Rajkánál megtekintette a magyar−szlovák−osztrák hármashatár jelet, a Triplex-et, valamint Parassapusztánál a közút aszfaltjában alkalmazott határmegjelölést.

alt


Módosítás dátuma: 2011. szeptember 22. csütörtök, 20:18
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk