in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Az ukrán kataszteri rendszer kialakítása, ukrán-magyar együttműködési lehetőség
Az ukrán kataszteri rendszer kialakítása, ukrán-magyar együttműködési lehetőség

Mint arról korábban már hírt adtunk, az ukrán agrárpolitikai miniszter és küldöttsége a nyár derekán látogatást tett a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI). A találkozó során az ingatlan-nyilvántartási rendszerrel összefüggő kérdések vetődtek fel, majd Priszjazsnyuk miniszter úr további szakmai egyeztetésre, Kijevbe hívta a magyar szakértőket.

Ennek a meghívásnak tett eleget 2011. augusztus 3. és 5. között Szilvay Gergely, a FÖMI Földügyi Igazgatóságának vezetője és Remsei András, Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. igazgatója.

alt
Szilvay Gergely (balra) és Remsei András (jobbra)

Ukrajna voltaképpen az utolsó Európa országai között, ahol automatizált kataszteri rendszer kerül bevezetésre – ahogy az Szergej Timasenko, az Országos földnyilvántartás (Derzszemagensztvo) elnökének sajtónyilatkozatában is olvasható. Ugyanakkor az ukrán szakigazgatás szándéka a külföldi tapasztalatok hasznosítása és a legmodernebb műszaki és programfejlesztések alkalmazása.

Ugyan, Ukrajna Világbanki forrásból már megkezdte a szoftverfejlesztést, a földingatlanok országos szintű, megbízható, valós adatainak rendszerbe betáplálása még az ukrán földügyi igazgatás előtt álló feladat. A magyar szakértők a látogatás alatt megismerkedtek az ukrajnai kataszteri rendszer működésének műszaki alapjaival és az adatok bevitelének mechanizmusával. Általánosan elmondható, hogy a magyar egységes ingatlan-nyilvántartás létrehozásakor és az ukrán kataszteri rendszer felállítása során felmerült problémák nagymértékű hasonlóságot mutatnak.

Az ukrán kataszter célja tiszta egyértelmű alapot teremteni a föld nyilvántartására, annak minőségének, értékének meghatározására. Sőt, a katasztert ki szeretnék egészíteni a föld mélyének ásványi kincseinek nyilvántartásával is, ezzel növelve az adott földterület értékét.

A találkozó eredményeképpen, a kataszteri rendszer fejlesztésére egy nemzetközi munkacsoport kerül felállításra, melynek keretében hosszú távú kölcsönös együttműködésre nyílik lehetőség.


Módosítás dátuma: 2011. szeptember 22. csütörtök, 20:19
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk