in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások „A pont, ami összeköt”: államhatárral foglalkozó műszaki szakértői találkozó – Máramarossziget, 2011. november 15-17.
„A pont, ami összeköt”: államhatárral foglalkozó műszaki szakértői találkozó – Máramarossziget, 2011. november 15-17.

A román illetékes szervek meghívására 2011. november 15–17. között Máramarosszigeten Magyarország, Románia és Ukrajna államhatárral foglalkozó műszaki szakértői találkozót tartottak. A találkozó célja a Túr hármashatárról szóló jegyzőkönyv szövegének véglegesítése volt.

Az 1949-ben aláírt és 2000-ben módosított, illetve kiegészített okmányok felváltását az indokolta, hogy a hármashatár-jel magyar oszlopát a folyó vándorlása miatt át kellett helyezni, amely új jegyzőkönyv létrehozását vonta maga után. Műszakilag ugyan mindhárom ország támogatta a jegyzőkönyv megalkotását, azonban csak most a máramarosszigeti találkozón sikerült rendezni a jogi státuszt, így megnyílt az út a jegykönyv szövegének véglegesítése előtt.

A román küldöttséget dr. Mihai Cristinel Brătan országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ukrán küldöttséget Borisz Tregubov tábornok vezette, míg a magyar delegáció vezetője Busics Imre osztályvezető volt.


A tárgyaló delegációk (fotó: HBA)

A tárgyalás során megoldandó kérdés volt, hogy a három ország határa hol találkozik, a határpont állandó vagy mozgó. Hosszas vita után a szakértők megegyeztek abban, hogy a kiszáradt Öreg Túr és a Túr folyó középvonalainak találkozási pontja határozza meg a hármashatár pont helyzetét.

A küldöttségek vezetői az elkészült jegyzőkönyvet parafálták, annak aláírására 2012-ben Magyarországon kerül sor. A jegyzőkönyv jóváhagyása után elhárul az akadály a magyar–román határjeles szerződés megkötése elől, amely lezárja a „határmegbízotti korszakot” és létrehozza a Magyar–Román Határbizottságot.


A jegyzőkönyv parafálása után (fotó: HBA)

(A képen szereplők balról jobbra: Borisz Tregubov tábornok, dr. Mihai Cristinel Brătan tábornok és Busics Imre osztályvezető)Módosítás dátuma: 2011. november 21. hétfő, 17:45
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk