in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Új GNSSnet.hu ionoszféra monitorozó rendszer
Új GNSSnet.hu ionoszféra monitorozó rendszer

A FÖMI GNSSnet.hu szolgáltatásának honlapja új minőség-ellenőrző grafikonokkal bővült (www.gnssnet.hu/monitor/ionoszfera.php). Az új monitorozó rendszer célja, hogy a jelenleg tapasztalható, az RTK inicializálást megnehezítő növekvő ionoszféra aktivitás mértékét felhasználóink könnyedén ellenőrizni tudják. A weboldal három különböző módon szemlélteti a hálózati ionoszféra modellezés utáni maradékhibák mértékét. A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló monitorozó rendszernek köszönhetően bárki figyelemmel kísérheti, hogy terepi munkái időpontjában volt-e a mérést érdemben befolyásoló ionoszféra hatás.

Az RTK inicializálás időtartamát és megbízhatóságát egyebek mellett az ionoszféra aktivitása is jelentősen befolyásolja. Az aktivitás három különböző periódusú ciklikus hatás mentén változik. A legjelentősebb hatás a 11 éves napfolt ciklussal van összefüggésben. A napfoltok környezetéből napkitörések során nagy mennyiségű töltött részecske távozik. A napszéllel a részecskék elérik a Föld mágneses terét és felborítják annak egyensúlyát. Erőteljesebb napkitörések alkalmával akár ún. geomágneses viharok is létrejöhetnek. Jelenleg éppen a 24. napfolt ciklus felszálló ágában vagyunk, a hatás várhatóan 2013. első felében éri el a maximumát.


http://solarscience.msfc.nasa.gov

A napkitörések befolyásolják a műholdas helymeghatározást is. A műholdakból a távolságméréshez használt rádiójelek az ionoszférán keresztülhaladva kölcsönhatásba lépnek az ott található elektronokkal, ami ionoszférikus refrakciót, jelkésleltetést okoz. A késleltetés mértéke az ionoszférában található elektronok, ionok mennyiségével változik.

A napkitörések az ionoszférában rendkívül gyors elektronsűrűség változást okozhatnak, ami olyan gyors és heves késleltetés változást, ionoszféra hibát eredményezhet, amit nehezebb modellezni. Az erősödő napfolt-tevékenység hatása lassabb inicializálást, rosszabb esetben akár egyes műholdakra nézve teljes jelvesztést is okozhat. Megemelkedett ionoszféra hatás mellett csökken az RTK helymeghatározás megbízhatósága, növekszik a hibás inicializálások esélye.

A FÖMI GNSSnet.hu rendszere minden második percben mintavételezi a valós idejű hálózatkiegyenlítés során becsült ionoszféra maradékhibák aktuális mértékét és adatbázisba menti az eredményt. A http://www.gnssnet.hu/monitor/ionoszfera.php weboldalt azért hoztuk létre, hogy az ionoszféra maradékhibák mértékét szemléltetni tudjuk és a felhasználók számára elérhetővé tegyük.

A felhasználók nemzetközi szinten is egyedülálló módon három különböző grafikon segítségével figyelemmel kísérhetik, hogy a terepi munkavégzés időpontjában volt-e a GNSS mérést érdemben befolyásoló ionoszféra hatás.


Ionoszféra hatás grafikonos megjelenítése

 


Ionoszféra hatás idősávos megjelenítéseIonoszféra hatás táblázatos megjelenítése


Módosítás dátuma: 2012. április 03. kedd, 13:26
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk