in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Aláírták a „TÚR” jegyzőkönyvet
Aláírták a „TÚR” jegyzőkönyvet

Az országok közötti államhatárpontok sorában különleges helyet foglalnak el a hármashatárpontok. Ilyen különleges pont a Magyarország–Románia–Ukrajna államhatárainak találkozási pontja, a „TÚR”, amely a Túr határfolyó medrébe esik. A hármashatárpont helyzetét a három ország területén elhelyezett határjelek határozzák meg. A magyar területen lévő határjel a folyó medrének változása következtében veszélyes helyzetbe – a szakadó part szélre – került, ezért a magyar és román határmegbízottak, valamint a Magyar–Ukrán Határbizottság javaslatára a magyar oszlopot 2007-ben áthelyezték (GK 2007/12).

A magyar határjel áthelyezése következtében – a hármashatárjelről 1949-ben készült és 2000-ben módosított határokmány helyett – új határokmányt kellett készíteni. A magyar fél meghívására Románia és Ukrajna küldöttségei az Intézetünkben, 2012. október 16-án megtartott tárgyaláson véglegesítették a „TÚR” jegyzőkönyvet, majd a küldöttségek vezetői 17-én, az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában aláírásukkal szentesítették az új határokmányt (1. kép).

1. kép A küldöttségek vezetői aláírják a "TÚR" jegyzőkönyvet (az aláírók balről jobbra: Boris Tregubov, dr. Mihai Cristinel Brătan, dr. Tarcsa Csaba, Vájlok László – fotók: HBA)


A jegyzőkönyv jóváhagyása után elhárul az akadály az államhatár megjelöléséről és felméréséről szóló új magyar–román államközi szerződés megkötése elöl, amely lehetőséget biztosít a Magyar–Román Határbizottság létrehozására, az államhatár újfelmérésére, ezzel együtt új, korszerű határokmányok készítésére.

2. kép A tárgyaláson részt vett küldöttségek az ORFK épülete előtt

A „TÚR” határjel és az államhatárok
terepi helyzetét tartalmazó vázlat
~ 1:1000


Módosítás dátuma: 2012. október 31. szerda, 11:08
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk