in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Területi államigazgatási változások a járások megalakulásával
Területi államigazgatási változások a járások megalakulásával

2013. január 1-től jelentős változás következik be hazánk közigazgatásában: a járások megalakulásával újjászerveződik az államigazgatás. A járások az államigazgatás legalsóbb területi szintjét jelentő egységek, melyek az államigazgatási szolgáltatások döntő többségét minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben biztosítják.

Az államigazgatási feladatok területi szintű ellátására 2013. január 1-től járási kormányhivatalok alakulnak. A koncepció keretében fő szempont volt, hogy egy járáson belül a székhelytől legtávolabb levő település ne legyen messzebb 30 kilométernél és így az ügyfelek a hivatali ügyintézés lehetőségéhez gyorsan, és egyszerűen hozzáférjenek. 


A járási rendszer bevezetésével kapcsolatos információk támogatására a Földmérési és Távérzékelési Intézet közigazgatási határadatbázisa a járáshatárok szolgáltatásával bővül. 2013. január 1-től az MKH adatbázis a magyarországi közigazgatási határok adatait tartalmazza országhatár, régióhatár, megyehatár, kistérséghatár, járáshatár, településhatár szinten. További információk és árak a szolgáltatásról:
http://www.fomi.hu/portal/index.php/termekeink/magyar-kozigazgatasi-hatarok

A 218/2012. (VIII. 13.) Kormányrendelet a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról itt olvasható: http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=154350.609031

Ez alapján az ország vidéki 3153 települése, továbbá a főváros 23 kerülete összesen 197 járási kormányhivatal illetékességi területébe fog tartozni.

A földügyi igazgatásban 117 körzeti földhivatal alakul (a derecskei függőben), tehát kevesebb, mint ahány járás, így a földhivatali körzethatárok nem mindig esnek egybe a tervezett járáshatárokkal. A települések döntő többségénél a földhivatali körzetközpont és a járási székhely megegyező, ám 175 olyan település lesz, amelyhez tartozó földhivatali körzetközpont változni fog.


A magyar közigazgatási határokkal kapcsolatos szolgáltatásról további tájékoztatást a FÖMI Ügyfélszolgálatán biztosítunk, hétköznapokon 8:30 – 12:30 között.
Cím: 1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel.: 222 5101, 460 4239
Email: ferencz.mariafomi.hu


Módosítás dátuma: 2012. november 06. kedd, 17:19
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk