in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Magyar-Kínai földügyi, földmérési és távérzékelési együttműködés
Magyar-Kínai földügyi, földmérési és távérzékelési együttműködés

V. Németh Zsolt VM vidékfejlesztési államtitkár vezetésével nyolctagú szakmai delegáció tett látogatást a kínai társminisztérium és szakmai intézményeihez 2012. október 14-20 között, folytatva a 2010-ben kezdődött magyar-kínai szakmai kapcsolatot.
A delegáció tagjai voltak a VM részéről Horváth Gábor István Földügyi és Térinformatikai főosztály vezetője, Percze László a Nemzetközi Kapcsolatok főosztály osztályvezetője, a FÖMI részéről Toronyi Bence főigazgató, Iván Gyula szakmai főtanácsadó, László István a Távérzékeléses Ellenőrzések és Módszertani Osztályának vezetője, Osskó András nemzetközi tanácsadó, valamint Kerékgyártó László a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal földhivatalának vezetője.
A látogatás kettős célt szolgált. Az egyik a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium és a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztérium között létrejött, 2011. június 28-án aláírt földügyi együttműködési megállapodás szándékainak megerősítése egy államtitkár szintű látogatással.  A másik cél, hogy a FÖMI delegáció, Toronyi Bence főigazgató vezetésével, tárgyalásokat folytasson a legnagyobb kínai országos hatáskörű szakmai intézmények, nevezetesen a Kínai Földmérési és Területrendezési Intézet (CLSPI) és a Nemzeti Földmérési Térképészeti és Térinformatikai Hatóság (NASMG) vezetőivel az intézmények közötti együttműködésről illetve közös projektek jövőbeni lehetőségeiről.

A FÖMI és a CLSPI vezetői az elmúlt két évben már többször találkoztak és ismerik egymás tevékenységét. Az együttműködés lehetséges területei az egységes ingatlan-nyilvántartás kérdései, mezőgazdasági földek védelme, távérzékelés alkalmazása, 3D kataszter, ingatlan-nyilvántartás bevezetésének lehetőségei. Az együttműködés formái kínai, esetleg nemzetközi földügyi, távérzékelési projektekben való közreműködés, közös kutatás, szakmai konzultációk, oktatás, a kölcsönös előnyök alapján. A CLSPI saját műholddal rendelkezik és az együttműködés keretében szeretnénk az adatokhoz hozzáférési lehetőséget megteremteni.
A tárgyalásokat Toronyi Bence főigazgató és Gao Ping igazgatóhelyettes asszony vezette. A kínai fél kezdeményezte a CLSPI és FÖMI közötti együttműködési megállapodás aláírását, amely a közeljövőben megtörténhet.
Az NASMG delegációja 2012 szeptemberében már tervezte magyarországi látogatását, amely végül meghiúsult, így először találkoztak a két intézmény szakemberei. A FÖMI és az NASMG tevékenysége sok hasonlóságot mutat, alappont hálózatok, topográfiai térképezés, távérzékelés, térinformatika, nemzeti téradat infrastruktúra fejlesztése, stb. Az NASMG-nek is saját műholdja van.
Az első találkozás alkalmas volt mindkét fél bemutatkozására és a két intézmény hasonló szakmai tevékenysége komoly lehetőségeket kínál a jövőbeni együttműködésre.

A kínai – magyar szakmai kapcsolatokban nagy lehetőségek rejlenek, egyúttal referenciát is jelent számunkra, mivel Kína fontos szerepet tölt be a világgazdaságban, így egyre több szervezet épít ki kapcsolatokat kínai cégekkel és intézményekkel. Mindez elősegítheti a FÖMI további nemzetközi elismertségét, megbecsülését és nemzetközi projektekben való részvételét.Módosítás dátuma: 2012. november 15. csütörtök, 13:46
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk