in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

INGA adatbázis

A FÖMI egyik alapvető feladata az ország geodéziai alapponthálózatainak a mindenkori gyakorlati igényeknek megfelelő fejlesztése. Az elkülönülten létesített vízszintes (EOVA), magassági (EOMA), és GNSS hálózatok egységesítésével alakult ki az Integrált Országos Geodéziai Alapponthálózat, az INGA. Bevezetése nem új alapponthálózat létrehozását jelenti, hanem elsősorban az EOMA (Egységes Országos Magassági Alapponthálózat) I–III. rendű, kővel állandósított pontjaiból kerülnek kiválasztásra azok, melyek alkalmasak a központos, szabatos GNSS mérésre. A kiválasztott EOMA pontokon kívül az MGGA (Magyar GPS Geodinamikai Alapponthálózat) és a MGH (Magyar Gravimetriai Hálózat) szintezett és GNSS mérésre alkalmas pontjai alapértelmezésben részei az INGA hálózatnak. Valamennyi ponton felsőrendű szintezés, GNSS és lehetőleg gravimetriai mérés történik.


1. sz. ábra


Az INGA kialakítása a KGO (Kozmikus Geodéziai Obszervatórium) szakmai irányításával folyik.
Az integrált hálózat célja a hazai geodéziai vonatkoztatási rendszerek egységes keretbe foglalása és azok hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, a modern mérési és pontossági követelményeknek való megfelelés. A hálózat pontjai támogatják valamennyi geodéziai mérési technológia alkalmazását, különös tekintettel a GNSS alapú magasságmeghatározásra.
A kiválasztott vagy újonnan létesített INGA pontoknak alkalmasnak kell lenniük a központos

a)    vízszintes vonatkozású mérések végrehajtására;
b)    magassági vonatkozású mérések végrehajtására;
c)    szabatos GNSS mérések végrehajtására;
d)    fotogrammetriai illesztőpontként történő alkalmazásra;
e)    gravimetriai mérések végzésére.

Az INGA megvalósítása az EOMA I. rendű újramérés ütemezése szerint halad. Ennek megfelelően az EOMA újramérés a Dunától keletre eső KMO munkaterület (Kelet-Magyarország) 1-2 ütemeiben az északi részt lefedő 8-as, 9-es és 10-es poligonban indult meg (lásd 1. sz. ábra).


2. sz. ábra


A jelenlegi adatbázis a KMO-ban mért 117 pont adatát tartalmazza, állami átvétele 2012. november 29-én megtörtént. Az INGA adatbázis ezáltal beépül a FÖMI portfoliójába és 2013. január 2-tól szolgáltatható. Új és korszerű termék jelenik meg a FÖMI termékpalettáján, ami a jövőben tovább fog bővülni.
A penci Kozmikus Geodéziai Obszervatórium területén létrehozott INGA pont adatai (lásd 2. sz. ábra) demóként szabadon felhasználhatók. A várhatóan 1000 pontból álló, az országot egyenletesen lefedő hálózat megerősített fizikai és jogi védelmet kap.


Módosítás dátuma: 2012. december 06. csütörtök, 15:46
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk