in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások EUREF2013 Szimpózium – Budapest, 2013. május 29-31.
EUREF2013 Szimpózium – Budapest, 2013. május 29-31.

Az EUREF, az IAG (Nemzetközi Geodéziai Szövetség) 1.sz. Bizottságának (Vonatkoztatási Rendszerek) európai albizottsága éves tudományos szimpóziumát 2013. május 29-31. között Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Darányi-termében tartotta. A konferencia szervezését a FÖMI vállalta magára. A szimpóziumon 30 országból több mint 100 résztvevő volt, képviselve a nemzeti térképészeti és kataszteri intézményeket és egyetemi kutató-fejlesztő csoportokat.

Az eseményt Poprády Géza VM közigazgatási államtitkár, Toronyi Bence FÖMI főigazgató, Joao-Agria Torres az IAG albizottság elnöke és Alessandro Caporali az EUREF titkára nyitotta meg. A tudományos program 35 előadásból, 12 poszterből és minden ország nemzeti jelentéséből állt össze, ahol az elmúlt egy évben a geodéziai hálózatok fejlesztésének és a kapcsolódó szolgáltatások, tudományos eredményeknek a bemutatása történt meg. A részletes tudományos program és a bemutatott előadások anyaga a szimpózium weboldalán (http://euref2013.fomi.hu) elérhető. 

Carl Calvert felajánlásának köszönhetően ebben az évben is kiadásra került a legjobb fiatal előadónak járó díj. Ebben az évben magyar kutató, Szűcs Eszter az MTA CSFK GGI munkatársa kapta a díjat! Ezúton is gratulálunk Eszternek!

A szimpózium résztvevői ebben az évben is fogadtak el ajánlásokat, amelyeket a résztvevők mintegy kötelezően végrehajtanak. Röviden a következő ajánlások és felkérések születtek:

  • az EPN (EUREF Permanens Állomáshálózat) eddigi észleléseit az új modellekkel és szoftverekkel újra fel kell dolgozni (repro2);
  • az EUREF kéri a tagjait, hogy a javasolt mérési, feldolgozási útmutatókat fokozottan tartsák be;
  • a nemzeti permanens állomáshálózatok heti SINEX adatai (a GNSS feldolgozásból származó koordináta-kovariancia eredmény) átadásával támogassák az IAG “Sűrű sebességtérkép” munkacsoport és EPN sűrítés munkáját. Ebben a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma (KGO) közvetlenül érintett, mert ott végzik ezeknek az adatoknak az integrációját.
  • Építsék be a gravimetriai adatokat az EPOS (European Plate Observing System) programba;
  • folyamatosan figyeljék az INSPIRE-en belüli adatspecifikációk kialakítását, és jelezzék az EUREF TWG felé ha problémát észlelnek, hogy biztosítható legyen az INSPIRE-en belüli adatintegritás és homogenitás.

 A konferencia végén bejelentették a következő EUREF szimpózium helyszínét és időpontját:

EUREF2014 – 2014 június 4-6., Vilnius, Litvánia

A zárást követően az érdeklődőknek Iván Gyula műszaki főtanácsadó mutatta be röviden a FÖMI főbb tevékenységi köreit és működését. A szombati napra szakmai kirándulást szerveztünk a Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumba, ahol mintegy 20 fő ismerkedhetett meg a KGO jelenlegi munkájával és tekintette meg a KGO elmúlt 40 évét bemutató szakmatörténeti kiállítást.


Módosítás dátuma: 2013. június 14. péntek, 11:31
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk