in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Földmérési és Távérzékelési Intézet a Magyar Űripari Klaszter tagja lett
Földmérési és Távérzékelési Intézet a Magyar Űripari Klaszter tagja lett

A Magyar Űripari Klaszter (Hungarian Space Claster, HUNSPACE) egyhangú döntése alapján a FÖMI teljes jogú taggá vált 2014. május 14-én.

A Magyar Űripari Klaszter több űripari vállalkozás összefogásával 2007-ben alakult. Létrehozásának célja a magyar űripar megteremtése, fejlesztése, az űreszközök (alkatrészek) gyártása, valamint az űripari szolgáltatások területén a cégek együttműködése, egymás közti munkamegosztása. Az űreszközök gyártásán belül a klaszter különös hangsúlyt fektet a kisműholdas fejlesztésekre.

Az űripari szolgáltatások közül kiemelendő a globális helymeghatározó rendszerek segítségével történő térképkészítés, földmérési feladatok ellátása, valamint az ezzel kapcsolatos szoftverfejlesztések. Ezen kívül az űrfelvételek alapján történő felszínborítás meghatározás és változáskövetés, mezőgazdasági támogatások távérzékeléses ellenőrzése, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer működtetése (árvíz, belvíz, aszály), parlagfű veszélyeztetettségi térképek létrehozása, természeti és ipari károk felmérése szintén az űrtevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások körét bővíti.

Magyarország Kormánya 2013 nyarán döntött az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdéséről. A csatlakozási tárgyalások ideje alatt a hazai űrtevékenységhez kapcsolódó feladatokat ellátó szervezetek összehangolják tevékenységeiket, közös stratégiai célokat jelölnek ki, felkészülnek az ESA csatlakozás utáni időszakra. A FÖMI csatlakozása a Magyar Űripari Klaszterhez is e folyamat részeként jött létre.

A Magyar Űripari Klaszterről bővebb információ a http://www.hunspace.org oldalon található.


A Magyar Űripari Klaszter Közgyűlése 2014. május 28.


Módosítás dátuma: 2014. június 05. csütörtök, 12:47
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk