in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Fentrol.hu – Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatása
Fentrol.hu – Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatása

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a FÖMI új, online szolgáltatást indít a http://fentrol.hu weboldalon, ahol hozzáférhető az analóg légifelvételek már beszkennelt állománya. Az online felület a kutatók, térképészek, történészek, tájépítészek, mérnökök, és az érdeklődő magánfelhasználók számára egyaránt lehetőséget biztosít az archív légifelvételek egyszerű hozzáféréséhez, megtekintéséhez és vásárlásához.
A felületen hozzászólásokra, a légifelvételek helyzetének pontosítására, elforgatására és játékos pontgyűjtésre is lehetőség van.

A légifilmtár mintegy 412 ezer analóg felvételt őriz Magyarország területéről. Az 1959–1991 közötti repülésekből 61 800 archív légifelvétel beszkennelése történt meg, elsősorban az 1959–1966 közötti időszakból. Az új, digitális adatbázis képeinek leíró adatait, illetve előnézeti képeit csökkentett felbontásban, tömörített fájlként bárki ingyenesen letöltheti.  A teljes felbontású képek regisztráció után kényelmesen, online megvásárolhatók.


A fentrol.hu weboldalán felkínált opciók és tájékoztató adatok


Az online szolgáltatás az EKOP-2.A.2-2012-2012-0021 azonosító számú projekt keretében valósult meg, ezáltal a nemzeti értéket képviselő archív felvételek biztonságosan, hosszú távon megőrizhetők és szolgáltathatók mindenki számára. Fotótörténeti dokumentációknak is tekinthetők, mivel a legrosszabb állapotú, legrégebbi légifelvételek kerültek először feldolgozásra. Az eredeti repülési főpontvázlat alapján megtörtént az egyes légifelvételek helyazonosítása is.

A http://fentrol.hu könnyen kezelhető felületén mindenki számára elérhetők a beszkennelt archív légifelvételek, ezáltal bővülnek a FÖMI elektronikus közigazgatási szolgáltatásai a hatóságok, a kormányzati szervek, a rendőrség, az önkormányzatok részére, gyorsabbá és hatékonyabbá válik az ügyintézés. Az adatbázis folyamatosan bővül, érdemes figyelemmel kísérni az oldalt, újra és újra visszarepülni az időben múltbéli kedves tájaink, városaink fölé.


Az épülő Erzsébet híd, 1963


Módosítás dátuma: 2014. szeptember 01. hétfő, 12:43
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk