in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Lezárult az ÉMO projekt
Lezárult az ÉMO projekt

2014. szeptember 30-án sajtónyilvános projektrendezvény keretében lezárult az

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító
településrendezési tervek digitalizálása
” 

című, EKOP-1.2.17/B-2012-2012-0001 azonosító-számú, 900 000 000 forint összköltségvetésű kiemelt projekt. A 2000., 2009-2012. években készült légifel-vételeket felhasználó Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok munkáját segítő térinformatikai alkalmazás.  A rend- szer segítségével akár az íróasztal mellől is követhető az építési folyamat, a szabályozástól eltérő terület-használat. A Kormányzatban először valósult meg felhő alapon az ingatlannyilvántartási adatok és az or- tofotók szolgáltatása, valamint egy országos hatósági munkát is támogató rendszerből történő elérése.


Az ÉMO az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regio- nális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával való- sult meg. A projekt kedvezményezettje a Belügy- minisztérium és a Földmérési és Távérzékelési Intézet konzorciuma volt. A projekt megvalósítási időszakának véghatárideje előtt a Belügyminisz- térium helyébe a Miniszterelnökség lépett. A tér- képi adatokat a FÖMI, a terveket és egyéb orszá- gos adatokat, illetve a térinformatikai rendszer- fejlesztést az a Lechner Lajos Tudásközpont  Nonprofit Kft. (LLTK) végezte.

Az ÉMO-ban lehetőség nyílik az információk térképi alapú megjelenítésére és elemzésére. A hatóságok egy felületen láthatják az archív és friss távérzékelési adatokat (ortofotókat), az ingatlan-nyilvántartási alaptérképet, és térbeli összefüggésekkel együtt tájékozódhatnak a valós állapotról, a nyilvántartás adatbázisainak adatairól, a Dokumentációs Központban fellelhető dokumentumokról, a szabályozási tervek vonatkozó előírásairól.

Ezentúl kevesebb időt kell majd fordítani a tényállás tisztázására, az ellenőrzések előkészítésére egy- egy ügyben. A térinformatikai rendszer használata segíti az ügyfelek gyors és pontos tájékoztatását az ingatlanok beépíthetőségét, a vonatkozó sza- bályozási tervi előírásokat, esetleges védettségeket illetően.  Feldolgozásra kerültek a hatályos településrendezési eszközök is, így lehetővé válik a tervezett és a valós állapot összehasonlítása, a települések optimális fejlesztési céljainak meg- határozása.


Az ingatlan-nyilvántartási alaptérkép és a vizsgált terü- letről készült távérzékelési adatok összevetésével és kiértékelésével az ÉMO automatikusan jelzi az eltérést a hatóságnak. A FÖMI, a felhasznált mintegy 423 500 000 forintos EKOP forrásból módszertani és informatikai fejlesztéseket hajtott végre az országos digitális felszín- modell (DFM), a speciá- ális DFM-ortóállomány, a detektált épületek fed- vényének és a változás- detektálási fedvény elő- állítása céljából.

Az ingatlannyílvántartási tér- képi adatbázis, az ortofotó-, illetve a változásdetektálási fedvény web map service (WMS) felhasználásával kerül továbbításra a FÖMI szer- veréről az LLTK által fejlesztett interface-en keresztül a közel 2000 építésügyi szakfelhasz- náló felé.


Módosítás dátuma: 2014. november 26. szerda, 17:01
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk