in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Kilátó avatás a Pilis-tetőn
Kilátó avatás a Pilis-tetőn

A kilátót Boldog Özsébről nevezték el a Pilis geodézia mérőtorony átépítését követően

A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján a 756 méter magas Pilis-tetőn épült Boldog Özséb-kilátót a Pilis nevű vasbeton geodéziai torony átalakításával hozta létre a Pilisi Parkerdő Zrt. saját és pályázati forrásból fele-fele arányban. A pályázati rész az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap erdei közjóléti létesítmények megvalósítására kiírt pályázatából származik. A torony tervezője Koller József Ybl-díjas építészmérnök az építési munkák irányítója pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészete volt. A több mint 17 méter magas építmény Boldog Özsébről kapta nevét, aki a 13. században a térségben élő remetéket összegyűjtve alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét.

A 3,5 méter széles és 12,5 méter magas mérőtornyot meghosszabbították 17,2 méter magasságra és köré új, fából készült lépcsősor vezet a magasba, a kilátó falát függőleges vörösfenyőből készült fatartók alkotják, amelyek egységes homlokzatot képeznek. Ennek köszönhetően a kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg” a Pilis-tető körül elterülő táj: egymás után pillanthatják meg például a Vörösvári-medencét és a Budai-hegységet. A lépcső gerendái acél szerelvényekkel kapcsolódnak a meglévő vasbeton falhoz és a faszerkezethez, a lépcsőfellépőt és a járófelületet csúszásmentesen alakították ki.
A korábbi torony vasbeton falának meghosszabbításával új tetőszintet alakítottak ki, amelyet kizárólag a vasbeton magon belül lehet elérni, így a torony tetején elhelyezett – egy civil szervezet által működtetett – meteorológiai megfigyelő és amatőr rádióállomás mérőműszerei védelmet élveznek. Tabló és térkép segít eligazodni a helyhez kapcsolódó természeti és szakmai értékek megismerésében.

A kilátót ünnepélyes keretek között 2014. október 28-án avatták, köszöntőt mondott Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára, Dr. Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott valamint Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke. Az új kilátót ezt követően P. Hesz Attila pálos szerzetes áldotta meg.

A geodéziai alappont és a vasbeton mérőtorony a Magyar Állam tulajdona, kezelője a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala.
Geodéziai pont száma: 75-3001
Közelítő EOV koordináták: y = 636896 m, x = 260570 m
Közelítő GPS koordináták (fok-perc-másodperc): N 47-41-19,75  E 18-52-22,44
A terepszinten lévő geodéziai alappont (kő) Balti tengerszint feletti magassága: 756,5 m
Kilátószint magassága: 773,7 m
Geodéziai mérőtorony építésének éve: 1976, kilátóvá bővítésének éve: 2014


kapcsolódó hírek:

http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=news_1_1033

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/hirek/a-pilis-tetoi-boldog-ozseb-kilato-atadasaKilátás a Boldog ÖzsébrőlMa Boldog Özséb kilátó
A régi Pilis vasbeton mérőtorony


Módosítás dátuma: 2014. november 03. hétfő, 17:49
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk