in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások A kínai NASG - FÖMI szándéknyilatkozat aláírása – Budapest, 2014. október 13.
A kínai NASG - FÖMI szándéknyilatkozat aláírása – Budapest, 2014. október 13.

A FÖMI és a kínai Nemzeti Földmérési Térképészeti és Térinformatikai Hatóság (NASG) között működő többéves kapcsolattartás és szakmai egyeztetés eredményeként a két intézmény közös szándéknyilatkozatot írt alá 2014. október 13-án Budapesten.

A NASG delegációja már 2012. szeptemberében tervezte magyarországi látogatását, amely végül nem valósult meg, így a két intézmény szakemberei először 2012. októberében Pekingben találkozhattak. (Erről bővebben ITT olvashatnak.)

Tavaly májusban a NASG delegációja viszontlátogatást tett a FÖMI-ben. A hazai tárgyalást a FÖMI részéről Toronyi Bence főigazgató, valamint a NASG részéről Dr. Li Pengde főigazgató-helyettes vezette. A két intézmény meghatározta az együttműködés szakmai irányvonalait és elkészítette a közös szándéknyilatkozat tervezetet, amelyet végül néhány napja aláírtak.

A szándéknyilatkozat legfőbb célja, hogy a téradatok területén hozzájáruljon a két intézmény közötti kölcsönös előnyökkel járó, hatékony együttműködéshez. Az együttműködés az alábbi legfontosabb területeket foglalja magába:

  • nemzeti térinformatikai monitoring és elemzés;
  • felszínborítási térképezés;
  • világszintű térképezés;
  • térinformatikai szolgáltatási platformok és alkalmazások;
  • távérzékelés;
  • GNSS hálózatok.

A hétfői (2014. október 13.) látogatás alkalmával a két fél ismét bemutatta egymásnak főbb tevékenységét, alátámasztva ezzel, hogy a két intézmény  szakmai kompetenciája  csaknem azonos, és szándéknyilatkozat aláírásán túl, a két aláírónak – Toronyi Bence főigazgatónak és Li Weisen ügyvezető helyettesnek – lehetősége nyílt tárgyalást folytatni az együttműködés konkrét gyakorlati megvalósításáról.

Szóba került az NASG által fejlesztett 30m-es felbontású, az egész világot lefedő felszínborítási adatbázis (GlobalLandCover) alkalmazása, az NASG-nél jelenleg futó okos-város (Smart City) fejlesztések, valamint a kínai nemzeti földrajzi állapot monitoring programja. A felek külön megbeszélést folytattak az NASG ZY-3 térképezési műhold felvételeinek felhasználásáról.Módosítás dátuma: 2014. november 04. kedd, 17:34
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk