in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Együttműködési megállapodást írt alá a FÖMI és a Kínai Földmérési és Területfejlesztési Intézet (CLSPI)
Együttműködési megállapodást írt alá a FÖMI és a Kínai Földmérési és Területfejlesztési Intézet (CLSPI)

Magyar földügyi delegáció tett látogatást 2014. december 7. és 13. között Kínában Toronyi Bence főigazgató úr vezetésével. A delegáció először a Kínai Nemzeti Földmérési, Térképészeti és Térinformatikai Igazgatásnál (National Administration of Surveying Mapping and Geoinformation of China, a továbbiakban NASG) tett látogatást, ahol a 2014. októberében aláírt együttműködési megállapodás részleteiről tárgyaltak. A tárgyalásokon a következő kérdéseket vitatták meg:

 • Az NASG kezelésében lévő ZY-3 térképészeti műhold adatainak FÖMI számára történő hozzáférése, illetve esetlegesen megvizsgálandó egy műholdvevő rendszer kiépítése Magyarországon, melyhez jó lenne, ha a kormány támogatását élvezné a FÖMI. A kínai fél egy ilyen rendszert a közeljövőben mindenféleképpen Közép-Kelet Európában szeretne telepíteni,
 • Kutatás-fejlesztés témakörében van az NASG-ben egy külön részleg, mely különböző műszereket fejleszt, melyeknek tesztelésébe, véleményezésébe, kalibrálásába szeretnének bevonni a FÖMI szaktudását.
 • GNSS témában: a kínai GNSS műholdak (Compass) hálózata jeleinek tesztelése
 • Kínai országos szabályzatok kidolgozásában való együttműködés és az Európai Uniós gyakorlatok átültetése, mint INSPIRE, CORINE Land Cover stb.
 • Az NASG-nek 300 egyetemmel van együttműködési megállapodása, melyeknél örülnének, hogy ha a nálunk lévő tudás valamilyen formában az oktatás részévé válhatna, továbbá a vezető szakembereink egymás közti cseréje.Az NASG (balra) és a magyar földügyi delegáció (jobbra) tárgyalása

A magyar delegáció ezután a Kínai Földmérési és Területrendezési Intézetnél (China Land Surveying and Planning Institute, a továbbiakban CLSPI) tett többnapos látogatást. A látogatás során ismertették a CLSPI tevékenységét, elsősorban a kataszter és az ingatlan-nyilvántartás területén, valamint különös hangsúlyt fektettek a távérzékelési eljárások földhasználat tervezésben és monitoringban való felhasználására. A FÖMI, tevékenységének bemutatásán túl, elsősorban a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR), valamint a különböző mezőgazdasági távérzékelési módszerek bemutatására helyezte a hangsúlyt. A delegáció Zhejiang tartomány Hangzhou városába tett látogatást a Földügyi és Erőforrás Minisztérium tartományi főosztályára, ahol az esetleges regionális földügyi együttműködés részleteit vitatták meg. A látogatás végén került sor a FÖMI és a CLSPI közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására Pekingben. Az együttműködési megállapodás fő témái a következők:

 • Földi erőforrások információs rendszere,
 • Térbeli adatinfrastruktúra,
 • Távérzékelési alkalmazások a földügyi szakma területén,
 • Föld- és ingatlan-nyilvántartás,
 • Földhasználat,
 • Termőföld védelme,
 • Az eddig megnevezett munkaterületek jogi, intézményi és szakmai keretrendszere.Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása,
balra Dr. ZHENG Lingzhi, a CLSPI alelnöke (főigazgató), jobbra TORONYI Bence főigazgató, FÖMI


Összességében a magyar földügyi delegáció látogatása igen sikeresnek bizonyult, mely a jövőbeni, tárgyalás alatt lévő konkrét projektek formájában testesül majd meg.


Módosítás dátuma: 2015. február 11. szerda, 14:20
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk