in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökséghez
Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökséghez

2015. február 24-én Budapesten, a Művészetek Palotájában ünnepélyes keretek között került sor Magyarország és az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) közötti, az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmányhoz történő csatlakozási szerződés aláírására, mellyel Magyarország lett az ESA 22. tagállama. A csatlakozási szerződés aláírása egy 24 éves folyamat eredményeképp jött létre.

Magyarország – minden kelet-közép európai országot megelőzve – 1991. április 10. óta tart fenn hivatalos kapcsolatot az Európai Űrügynökséggel (Együttműködési Megállapodás). 1998. január 23-án a tudományos kísérletek fejlesztését szolgáló (PRODEX, Programme de Dévelopment d’Expériences Scientifiques) programban való részvételről írt alá egyezményt az ESA-val. 2003. április 7-én a Magyarország az ESA Európai Együttműködő Állama (PECS, Plan for European Cooperating States) lett, ezzel – minden korábbi egyezményhez hasonlóan – a kelet-közép európai országok közül Magyarország a PECS programhoz is elsőként csatlakozott (később a PECS program még további két alkalommal került meghosszabbításra a csatlakozási szerződés aláírásának időpontjáig).

Az ESA csatlakozás Magyarország számára egy 20 országgal történő űripari együttműködést jelent, ami – a többi közép-kelet európai ESA teljes jogú tag, Csehország, Románia, Lengyelország tapasztalatai alapján – kimutathatóan eredményes és gazdasági haszonnal járó folyamat, kiemelten a hazai űripar, űralkalmazások, űrkutatás területén. Az ESA csatlakozás kiemelt célja a munkahelyteremtés, valamint a már meglévő hazai szellemi termék Magyarországon tartásának elősegítése.

Magyarország ESA csatlakozásához (a teljes jogú tagság eléréshez) vezető út előkészítő feladatainak – melyet a kezdetektől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Űrkutatási Iroda koordinált – a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében 2012 októbere – a Magyar Űrkutatási Tanács (MŰT) újjáalakulása – óta tevékeny részese volt. A MŰT 2012. októberi határozata alapján – melyben a MŰT felkérte az egyes tárcákat, hogy támogassák az ESA csatlakozás folyamatát – a Földművelésügyi Minisztérium jogelődje a Vidékfejlesztési Minisztérium a vezető tárcák (NFM, NGM) mellett egyedüli tárcaként fogalmazott meg írásos véleményt és foglalt állást az ESA csatlakozás szükségessége mellett. Az intenzív együttműködés keretében a FÖMI valamennyi MŰT ülésen és számos egyéb döntés előkészítést megalapozó rendezvényen, eseményen részt vett, a MŰI által is elismerten támogatta az NFM/MŰI céljait, az ESA csatlakozáshoz vezető út elérését.

A FÖMI a magyar államigazgatásnak az űralkalmazásokat egyik legszélesebb körben hasznosító intézete, számos ESA által támogatott pályázat kidolgozója, sok évtizedes tapasztalattal és tudásbázissal rendelkezik a földmegfigyeléssel, távérzékeléssel, helymeghatározással kapcsolatos kutatásokban és gyakorlati feladatok végrehajtásában. A FÖMI 2014 januárjában az ESA felhívására részt vett az űripart, űrkutatást és űralkalmazásokat érintő – hazai intézeti felmérésben, 2014 márciusában az ESA Budapestre látogató delegációjának előadást tartottunk a FÖMI képességeiről a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Az ESA intézeti felmérésének eredményeképp a FÖMI is bekerült abba a 41 űripari, űralkalmazásokkal, űrtevékenységgel, űrkutatással foglalkozó vállalkozás, szervezet, intézet közé, mely Magyarországon a tényleges potenciált adja, hogy az ESA által biztosított pályázati források megfelelően lefedésre kerüljenek. A FÖMI célja, hogy az ESA által Magyarország számára kiírt pályázatoknak – együttműködésben a magyar űripar képviselőivel – tevékeny részese legyen, a földmegfigyeléssel, távérzékeléssel, helymeghatározással kapcsolatos témákban pedig vezető szerepet vállaljon.


További információk Magyarország Kormánya honlapján valamint az Európai Űrügynökség honlapján találhatók.


Módosítás dátuma: 2015. március 03. kedd, 17:38
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk