in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások A magyar–román–szerb hármashatárjel felújítása - „Rendezett határ – jó szomszédság”
A magyar–román–szerb hármashatárjel felújítása - „Rendezett határ – jó szomszédság”

Magyarország, Románia és Szerbia képviselői 2006. április 19-én írták alá Újvidéken az államhatárok találkozási pontjáról és az azt jelölő „Triplex Confinium” hármashatárjelről szóló Megállapodást (Magyarországon kihirdette a 2007. évi VII. törvény).

A háromoldalú, piramis alakú, 3 méter magas beton hármashatárjel Kübekháza (Magyarország), Óbéba (Beba Veche, Románia) és Rábé (Rabe, Szerbia) települések közigazgatási határának találkozási pontján található.

A Megállapodás alapján a hármashatárjelet minden ötödik évben fel kell újítani és a három állam képviselőinek közösen kell ellenőrizni. A 2015. évben a magyar fél végezte el május 26-án – még napos, száraz időben – a hármashatárjel felújítását. A háromoldalú közös ellenőrző szemlére május 27-én került sor, sajnos már erős széllel kísért, igazi áztató esőben.

Az ellenőrző szemlén részt vevő küldöttségek megállapították, hogy a hármashatárjel a határokmányoknak megfelelően, szakszerűen lett helyreállítva, kivitele megfelel a Megállapodás előírásainak.

A korábbi közös ellenőrzéseken általában csak a határrendészeti szervek és az államhatárral kapcsolatos földmérési munkákat végző szervek képviselői vettek részt. Az idei munkatalálkozón azonban sikerült megszervezni, hogy a fent említetteken kívül a három állam kataszteri szervezeteinek vezetői is részt vegyenek: magyar részről dr. Varga Márk a Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztályának vezetője és Fekete Gábor a FÖMI főigazgatója, román részről Radu Codruț Ștefănescu, a Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Nemzeti Ügynökség főigazgatója és szerb részről PhD. Zoran Popović, a Szerb Köztársaság Geodéziai Hatóságának főigazgatója.

A három állam kataszteri vezetőinek találkozója remek alkalom volt a már kialakult kétoldalú szakmai munka értékelésére, a jövőbeni nemzetközi, akár háromoldalú együttműködési lehetőségek megalapozására és a személyes kapcsolatfelvételre.

Az államokat ugyan elválasztja egymástól az államhatár és a terepi megjelölésére szolgáló határjel, de az ilyen közös találkozók egyben össze is kötik a szomszédokat.

Jó példa erre, hogy minden év május utolsó hétvégéjén a három szomszédos település – ideiglenes határnyitás keretében – közös falunapot tart a hármashatárjel környezetében kulturális és sportrendezvényekkel egybekötve.

Varga NorbertA hármashatárjel 2014 őszénA szerb állami címer festéseA Trianoni Szerződés dátumának megírásaA felújított hármashatárjel magyar oldalaA hármashatárjel és háttérben a szerb őrtoronyA három állam küldöttségeiA magyar küldöttség: (balról jobbra) Busics Imre, Varga Norbert, Fekete Gábor, dr. Varga Márk, Koós Tamás, Fényes Diána, Reményi GyörgyTorontál síkja


Módosítás dátuma: 2015. június 05. péntek, 10:20
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk