in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Belvízhelyzet felmérése űrfelvétellel
Belvízhelyzet felmérése űrfelvétellel

2016 februárjában jelentős mennyiségű csapadék hullott, melynek következtében belvíz alakult ki Magyarország számottevő területén, különös tekintettel az Alföldön. A FÖMI a belvíz felmérését a rendelkezésre álló felhőmentes űrfelvétel alapján végezte el, mely az országnak csupán az ÉK-i részét fedi le, így a kiértékelést ezen területen lehetett végrehajtani.

Az ábrán látható felmérési területen az elemzés alapján összesen 66 696 hektár terület érintett belvízzel. A három legjobban érintett megye: Jász-Nagykun-Szolnok (31 410 hektár), Hajdú-Bihar (21 706 hektár) és Borsod-Abaúj-Zemplén (12 089 hektár).

A belvízzel leginkább érintett települések: Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Zalkod, Hortobágy, Karcag és Kisújszállás.

A belvízfelmérés eredményeit számos helyen használják, többek között a vízelöntések okozta károkkal és enyhítésükkel is foglalkozó Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszert (MKR) használó szervezetek. A belvíztérképek elsősorban a mezőgazdasági kárenyhítési kérelmek elbírálásait segítik, továbbá az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) számárá is plusz információt jelentenek.

A 2014 nyarától operatívan működő MKR keretében a mezőgazdasági termelést sújtó időjárási káreseményeket követően a kárenyhítési kérelmeket elektronikus felületen nyújthatják be a gazdálkodók, az ellenőrzéshez és a kifizetéshez pedig naprakész adatbázisok és csúcstechnológiát képviselő eszközök állnak rendelkezésre. Ennek keretein belül a FÖMI a mezőgazdaságot sújtó természeti károk űr- és légifelvételek kiértékelésével megvalósított kárfelmérések és monitoring tevékenységeinek eredményeit tölti fel a rendszerbe.1. ábra: A 2016.02.17-i Sentinel-2 felvétel alapján készült belvíztérkép

2. ábra: A települések összterületének belvíz érintettsége 2016.02.17-én a vizsgált alföldi területen


Módosítás dátuma: 2016. március 08. kedd, 11:55
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk