in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások V. Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja – 2016. március 17.
V. Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja – 2016. március 17.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) szervezésében 2016. március 17-én ötödik alkalommal került megrendezésre az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja az FM Darányi Ignác termében. A rendezvényt a Földmérők Európai Tanácsa (CLGE) hirdette meg, fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt.


Fotó: Rehorovics Gyula


Az MFTTT nevében Dr. Ádám József akadémikus, a társaság elnöke; a minisztérium nevében Horváth Gábor István, a Földügyi Főosztály megbízott vezetője köszöntötte a közel 160 fő regisztrált résztvevőt. A hallgatóság köreiben szép számmal voltak jelen az ELTE, a BME, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói, valamint a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola diákjai.

Az első szekcióban három előadás hangzott el a modern kartográfia helyzetéről, a térképes közösségi szerveződésekben rejlő lehetőségekről, valamint a műholdas helymeghatározás, a földmegfigyelés és az űrkutatás aktuális hazai vonatkozásairól. A második szekció négy előadása a térinformatika, a 3D-s modellek felhasználási területeit járta körbe, elsősorban építészeti és várostervezési szempontú hasznosításuk bemutatásával. Ezen szekcióban tartott Balla Csilla a FÖMI fotogrammetriai tanácsadója látványos videó vetítésekkel színesített előadást az intézet távérzékelési eredményeiről.


Fotó: Rehorovics Gyula

A délutáni szekció öt előadásának fő témái a nyílt forráskódú térinformatikai szoftverek, a 3D-s geodézia lehetőségei, az UAV-ok (drónok) alkalmazási területei voltak, emellett bepillantást nyújtott a katonai digitális adatbázis építés követelményrendszerébe és technológiai lépéseibe is.

Az előadások megtekinthetők és letölthetők az MFTTT honlapján.

A konferencia ideje alatt lehetőség volt a FÖMI 3D-s bemutatójának megtekintésére, ahol aktív szemüveggel a domborzatmodellek, felszínformák, légi- és űrfelvételek a térlátás élményét nyújtották.


Fotó: Hodobay-Böröcz András


Módosítás dátuma: 2016. március 29. kedd, 21:33
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk