in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Operatív belvíztérképek készítése radar felvételek alapján
Operatív belvíztérképek készítése radar felvételek alapján

2016 februárjában és márciusában lehulló nagymennyiségű csapadék következtében belvíz alakult ki országszerte. A támogatható területek kárfelmérése miatt fontos volt a belvíztérképek gyors és pontos előállítása, ugyanakkor a rossz időjárási körülmények – azaz a feldolgozandó területeket kitakaró felhőrétegek – miatt nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű optikai műholdfelvétel. A Földmérési és Távérzékelési Intézet elmúlt időszakban elért eredményeinek köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy első alkalommal operatív módon alkalmazzuk a radar műholdfelvételek elemzését belvíztérképek előállítására.

A Szintetikus Apertúrájú Radar (SAR) egy nagy felbontású földmegfigyelési technika, aminek a lényege, hogy a műhold rádiósugarakat bocsájt ki a felszín felé, amit onnan visszaverődve érzékel. Az alkalmazott frekvencián a radar mintavételezés független az időjárástól, mivel a jel áthatol a felhőrétegen, így ezek a műholdfelvételek felhős időszakban is információt tudnak biztosítani a felszínről.

A belvíztérképek az ingyenesen elérhető Sentinel-1 C sávos műhold felvételei alapján készültek el. Az alkalmazott felvételek 2016.03.01-2016.03.04 között készültek, ami a maximális elöntés időszaka volt. A jelenleg alkalmazott technológia csak a nyílt belvíz kategóriák elkülönítését tette lehetővé, de jelenleg is intenzív fejlesztés folyik a többi kategória (pl. vízzel átitatott talaj, vízben álló növényzet) azonosítása érdekében.

Az előállított belvíztérképeket a Komplex Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer partnerei használják, többek között: Országos Vízügyi Főigazgatóság, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Földművelésügyi Minisztérium.


Részlet az országos belvíztérképből
VV radar sávon megjelenített Tisza-tó környéki kategorizált belvíztérképRészlet az országos belvíztérképből
Radar színkompoziton (R: VV, G: VH, B: |VV|/|VH|) megjelenített Tisza-tó környéki belvíztérképRészlet az országos belvíztérképből
Radar színkompoziton (R: VV, G: VH, B: |VV|/|VH|) megjelenített Szigliget környéki (bal oldalt) és Csongrád környéki (jobb oldalt) belvíztérkép


Módosítás dátuma: 2016. április 07. csütörtök, 12:19
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk