in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások A földmérők védőszentje szobrának avatása
A földmérők védőszentje szobrának avatása

2016. július 3-án felavatták Szent Tamás apostolnak, a földmérők védőszentjének szobrát a Mária útvonal mentén lévő Péruska Mária zarándokhelyen, mely Kőszeg és Horvátzsidány közötti erdőben található. Zarándokhellyé azért vált, mert 1866-ban a peresznyei gróf 3 éves kisfia egy vadászaton elveszett, de negyednapra megtalálták éppen itt, a Péruska erdőben, egy tölgyfa tövében, amelyen egy Mária kép függött.

Dumovits István horvátzsidányi plébános kezdeményezésére a zarándokhelyen, az elmúlt 20 évben, az egyes mesterségek védőszentjeit ábrázoló szoborpark épült ki. A földmérők védőszentjének szobrát a rendvédelmi szervek hagyományos háromnyelvű (magyar, horvát és német) zarándok-miséje keretében szentelték fel.

Szoboravató rövid beszédében Csire Imre, a szombathelyi járási földhivatal volt vezetője a földmérők által készített térképek hitelességének és pontosságának fontosságát emelte ki.

Köszöntőt mondott V. Németh Zsolt az Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Vas megyei országgyűlési képviselő. Ő a megbízható alappontok és az erkölcsi referenciarendszerek között vont párhuzamot és reményét fejezte ki, hogy a Péruska Mária is egy ilyen biztos hely, egy találkozóhely lesz a jövőben és segít megtalálni a helyes irányt a keresőknek, akár Isten, akár a hivatás, akár egymás felé. (A beszéd itt nézhető meg).

 A Szent Tamás szobor felállítását a helyhez kötődő geodéta szakemberek felhívásban kezdeményezték 2016 februárjában, amit a szakmai egyesület (Magyar Földmérési, Távérzékelési és Térképészeti Társaság – MFTTT) felkarolt és segített. A felhívás alapján cégek és magánszemélyek adományából összegyűlt a felállításhoz szükséges összeg nagyobbik része (az adománygyűjtés még folytatódik).  A márványtömböt, amiből a szobor készült, a Hargita lábánál bányászták, a kőfaragó munkát egy szombathelyi műhelyben végezték. Maga a kb. 1 méteres szobor egy téglából készült talapzatra került, ahol a posztamens egy-egy oldalán az évszám, a védőszent neve szerepel feliratként, valamit ez a két mondat: „Állíttatott a magyar földmérők és támogatóik adományából”; „Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek”.

Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Ádám József akadémikus, az MFTTT elnöke, Horváth Gábor István az FM Földügyi Főosztály vezetője és számos környékbeli és távolabbi szakember, kolléga. A megjelent kollégáknak a bográcsebéd után alkalmuk nyílt megtekinteni egy lovas-íjász bemutatót a közeli Marton-szálláson, ahol a tulajdonos igazi magyar kuriózumokról beszélt és be is mutatta azokat.

A Péruska Mária nyugalmas és békés helyét a földmérőknek is van miért felkeresni, akár szellemi és lelki feltöltődés céljából is.


Államtitkári köszöntő


A mise részvevői


Szoborszentelés


Péruska Mária szoborpark a kápolnával

Kapcsolódó hírek:

Kirándulás Horvátzsidányba, az MFTTT Szeniorok Tóth Ágoston Klub szervezésében

Kőszegi városnézés; Szt. Tamás apostol, a földmérők védőszentje szobának avatása, Péruska Mária kegyhely, Horvátzsidány - HBA fotói

Új szobor Péruska Márián – Szent Tamás, a földmérők védőszentjének szobrát szentelték fel

Peruska Mária: zarándokhely, Európában egyedülálló emlékparkkal

Szoborpark az erdőben – A Peruska Máriánál már 29 védőszent vigyázza a híres helyet

A horvátok Márai-ünnepe – Havas Boldogasszony az nekik, mint a magyaroknak Nagyboldogasszony

A Peruška Mária kegyhely tölgyfája Kőszeg és Horvátzsidány között


Módosítás dátuma: 2016. július 19. kedd, 09:13
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk