in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Európa vezető térképészeti szakemberei Budapesten tanácskoztak
Európa vezető térképészeti szakemberei Budapesten tanácskoztak


A EuroGeographics, a nemzeti térképészeti, kataszteri és földügyi hatóságok (National Mapping and Cadastral Agency – NMCA) ernyőszervezete 2016. október 2-4. között Budapesten tartotta éves Közgyűlését. Az eseményen 41 ország 51 tagszervezetének közel 140 képviselője vett részt kiegészülve a távérzékelési, térinformatikai szakma több hazai képviselőjével. Az eseményt a két hivatalos magyar tagszervezet, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata (MH Geosz) szervezte a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

A Közgyűlés fő témája a hivatalos forrásokból származó térinformatikai információkban rejlő lehetőségek felszabadítása az összefüggések jobb megértése céljából. A résztvevők elemezték, milyen módon segíthetik egyes modern technológiák – például a műholdas helymeghatározás, a rádió navigáció vagy az űrfelvételek, a lézeres felmérés – a hatóságok munkáját annak érdekében, hogy a legújabb technikák minél szélesebb körben kerüljenek alkalmazásra.

A Közgyűlést dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az ország térinformatikai rendszerének átalakítására és az ingatlan-nyilvántartás korszerűsítésére jelentős összeget fordít a kormány a közeljövőben több európai uniós programból, melyek keretében korszerűsödnek a különböző térképek, térinformatikai hálózatok, rendszerek és a földhivatali nyilvántartás is. Az agrártárca vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a téradatok alapvető fontosságúak a gazdaság és a társadalom szempontjából is. Magyarország időben felismerte ezek jelentőségét és hazánk az elmúlt években a világ tendenciáit követve felgyorsította a fejlesztéseket.A megnyitó után Fekete Gábor, a FÖMI főigazgatója köszöntötte a vendégeket, és bemutatta az Intézet sokoldalú tevékenységét, ideértve hazánk adatszolgáltatói feladatait a különböző EuroGeographics termékekben, így a EuroDEM-ben, a EuroBoundaryMap-ben illetve a EuroGlobalMap-ben. A főigazgató előadásában kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés ezen rangos esemény vendéglátójaként üdvözölni az európai térképészet és földügy vezető szakembereit, az Európai Bizottság, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Egyesült Nemzetek Szervezetének képviselőit Budapesten.A Közgyűlés megnyitóját követően a EuroGeographics elnöke, Ingrid Vanden Berghe szerződéshosszabbítást írt alá az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel, amely alapján katasztrófa esetén a vészhelyzeti szolgáltatásokhoz továbbra is rendelkezésre állnak a hivatalos forrásból származó hiteles térképek.A vitaindító előadásokban a Közgyűlés fő témáját, a hivatalos információkban rejlő lehetőségek felszabadítását elemezték globális szinten, a Bizottság szintjén illetve a környezeti információk szintjén.  
A Közgyűlés során nagy hangsúlyt kapott a tudáscsere, tudásmegosztás fontossága, amelyet olyan konkrét példák támasztanak alá, mint IMPULS projekt, az Arktikus Téradat Infrastruktúra létrehozása, vagy a Földrajzi Nevek.Az előadások után a tagok kerekasztal beszélgetések során tárgyaltak ezek jövőjéről. A kerekasztal beszélgetéseket a EuroGeographics két évvel ezelőtt vezette be a Közgyűlésen, ezek lehetőséget biztosítanak minden egyes tag részére, hogy kifejtse a véleményét a megadott témákról.Az Európai Szakpolitikai Kérdésekről szóló szekcióban Hugo de Groof interaktív előadást tartott az INSPIRE és a PSI legfontosabb jellemzőiről, kérdéseiről, problémáiról, lehetséges útjairól.

Dr. Gross Miklós, a Eurosense ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta a földrajzi helyhez kötődő információk, illetve a távérzékelés fejlődését hazánkban az elmúlt 20 évben. Előadása végén bemutatott egy 3D lézer modellt (színezett pontfelhő) a szálloda épületéről először kívülről, majd végig követve az utat a bejárattól az előadóteremig. Véleménye szerint a piac egyre inkább komplex 3D modelleket igényel a hagyományos térképek és szolgáltatások helyett. Utalt arra, hogy ezek a technológiák meglehetősen drágák, és hogy ezek az adatok és ez a termék nem az állami térképészet keretében lettek előállítva, ami igen kár, mivel véleménye szerint az állami térképészet küldetése mindig a szakma vezetése volt, és el kell követnünk mindent annak érdekében, hogy képesek legyünk erre ismét.Henrik Steen Andersen, az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől kiemelte a EuroGeographics és tagjainak a térbeli referencia adatok szolgáltatásában betöltött szerepét, valamint a térképészeti és földügyi hatóságok részvételének fontosságát a Copernicus programban.
A jövő technológiáinak az üzleti modellekben való alkalmazásáról több előadó szólt. Heidi Kuusniemi a finn Nemzeti Földméréstől, André Streilein a EuroSDR-től, David Henderson, az Ordnance Survey-től (az Egyesült Királyság kataszteri hivatala) bemutatták a földrajzi helyhez kötődő információk fontosságát, a jövőbeli trendeket a műholdas pozicionálásban és a rádió navigációban, a térbeli adatok keresésének elvárásait, illetve Henderson úr bemutatta a saját tapasztalataik alapján létrehozott fenntartható üzleti modellt.
Több előadás is elhangzott a EuroGeographics European Location Framework (ELF) projektjéhez kapcsolódóan. Az ELF projekt célja egy olyan portál létrehozása, amelyen keresztül pán-Európai térképekhez, földrajzi és földügyi információkhoz lehet hozzájutni hivatalos, nemzeti forrásokból. Az előadások során bemutatásra került a projekt jelenlegi helyzete, az eddig elért eredmények, a létrehozott portállal szemben támasztott követelmények, kihívások, illetve a létrehozni kívánt szolgáltatások jövőképe.Az ELF projekt során történt fejlesztések eredményeit, a portál működését a jelenleg már elérhető adatokkal a szünetekben kifejezetten erre a célra felállított standokon tekinthették meg az érdeklődők.
A konferencia záróeseményén, a Stefánia Palotában Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke, majd Tóth László ezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának szolgálatfőnöke köszöntötte a Közgyűlés résztvevőit. Üdvözlő beszédükben hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy a Közgyűlés színhelyéül Budapestet választotta a EuroGeographics.A kétnapos Közgyűlést követően, október 5-én a szakemberek többsége részt vett a UN-GGIM Europe (United Nations Initiative on Global Geospatial Information Management) budapesti tanácskozásán is. Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára előadásában kiemelte, hogy a téradatok széleskörű alkalmazása a gazdasági növekedés kulcsa, a kormányoknak pedig felhatalmazása van arra, hogy biztosítsák a nemzeti térinformatikai adatok, adatbázisok hozzáférését.A térképészeti hatóságok felelőssége, hogy megfeleljenek a felhasználók elvárásainak. A EuroGeographics tagok összesen közel 2 milliárd eurót fektetnek térinformatikai fejlesztésekbe évente, hogy létrehozzanak, fenntartsanak és elérhetővé tegyenek hiteles nemzeti adatbázisokat.
Ezúton is köszönetet mondunk azon cégeknek és szervezeteknek, akik a Közgyűlés megszervezését támogatták:

Airbus DS Geo Hungary Kft. 

GDi Esri Magyarország Kft.


 

Geodéziai és Térképészeti Zrt.

Eurosense Kft.

Leica Geosystems Hungary Kft.
Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács


Módosítás dátuma: 2016. október 21. péntek, 11:53
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk