in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Konferencia a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumának 40. születésnapja alkalmából
Konferencia a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumának 40. születésnapja alkalmából

A FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium (KGO) Magyarország első, máig egyetlen olyan intézménye, melyet kifejezetten űrkutatási céllal hoztak létre. A Penc mellett létesített épületét 1976. november 26-án adták át. A 40 éves évfordulóról 2016. november 7-én a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében tartott ünnepi előadóülés keretében emlékeztünk meg.

A konferencia résztvevőit dr. Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, dr. Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője és Fekete Gábor, a FÖMI főigazgatója köszöntötte. Méltatták a KGO vezető szerepét a hazai műholdas geodéziai kutatás-fejlesztés területén, kiemelték az intézmény egyedülálló nemzetközi kapcsolatrendszerét és kifejezték reményüket, hogy az előttünk álló szervezeti integráció kapcsán Budapest Főváros Kormányhivatala változatlanul támogatni fogja a sikerekkel folyó kutatás-fejlesztési tevékenységet.

Elsőként dr. Almár Iván csillagászprofesszor, az obszervatórium első vezetője kapott szót. Az első szekcióban az előadók visszaidézték a KGO múltját, a másodikban bemutatták a jelenleg folyamatban lévő alapkutatásokat, kutatás-fejlesztési feladatokat és szolgáltatásokat. A konferencia utolsó részében pedig az intézmény egyes korábbi munkatársai számoltak be arról, hogyan építették további szakmai karrierjüket a KGO-ban szerzett tudásra, tapasztalatokra alapozva. Az elhangzott előadások diái a KGO honlapjáról letölthetők.

Az előadások mellett nagy érdeklődés kísérte a KGO Történeti Kiállítás tablóit is, amelyek az obszervatórium történetét, tevékenységét és kutatási eredményeit időrendi sorrendben mutatták be. A tablók megtekinthetők és pdf formátumban letölthetők a KGO weboldaláról.

Módosítás dátuma: 2016. november 18. péntek, 15:55
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk