in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Téli pillanatkép az űrből
Téli pillanatkép az űrből

Az alábbi űrfelvételt a NASA Landsat 8 műholdjának Operational Land Imager (OLI) érzékelője készítette 2017. január 17-én. Az érzékelő a látható és az emberi szem számára láthatatlan infravörös tartományt is rögzíti, így az emberi színérzékeléshez közelálló természetes színes (a képen), illetve az infravörös tartományt is magában foglaló hamisszínes megjelenítésre is lehetőség nyílik.


A lenti hamisszínes megjelenítés esetében a növényzet vörös vagy (erdők esetében) barnás, a víz kékes, a csupasz talaj szürkés árnyalatú, míg a hó, a töredezett jég és a felhők fehér színűek.


A felvételen jól látható a hóval borított terület határa. Érdemes megfigyelni, hogy a január 14-15-én országosan lehullott nagy mennyiségű hó csak a Dunától keletre és  északra eső területeken maradt meg, itt képez a január 17-i űrfelvételen is látható egybefüggő takarót.

Ennek az egybefüggő hótakarónak igen komoly mezőgazdasági jelentősége van az őszi vetésű növények áttelelése szempontjából. A január második felének - a megelőző évekhez képest - szokatlanul hideg időjárásában, a több napon keresztül mínusz húsz fok alatti éjszakai fagyokban a repce és őszi búza vetések esetében jelentősen mérsékelheti a fagykárokat a földeket borító hótakaró.

A balatoni kivágatokon (bal oldal: természetes színes; jobb oldal: hamisszínes) jól láthatók a nagy, egybefüggő jégfelszínek, illetve a repedések hálózata.

 

A Landsat-felvételek teljes archívuma és az új felvételek is ingyenesen és korlátozás nélkül hozzáférhetők, például az USGS EarthExplorer felületén keresztül.

A BFKH Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, folyamatosan letölti az ország területére vonatkozó optikai és radar űrfelvételeket és ezek feldolgozásával mezőgazdasági távérzékelési és földfelszín-monitorozási feladatokat lát el.


Módosítás dátuma: 2017. február 10. péntek, 15:20
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk