in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások Földmérő rendezvények 2017. március 22-23.
Földmérő rendezvények 2017. március 22-23.

Az MFTTT szervezésében márciusban egymást követték a földmérő szakma nagy érdeklődéssel kísért rendezvényei: 2017. március 22-én tartották az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napját a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében, ezt követően március 23-án a Fővárosi és Pest megyei Földmérő Nap került megrendezésre a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának kultúrtermében.
Az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE) idén hatodik alkalommal hirdette meg az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napját, melynek fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt.  Az MFTTT nevében dr. Ádám József akadémikus, a társaság elnöke köszöntötte a közel 180 regisztrált résztvevőt, közöttük a Műegyetem, az Óbudai Egyetem és az ELTE hallgatóit is.Az első szekcióban három előadás hangzott el a geodézia helyzetének felértékelődéséről, nélkülözhetetlen szerepéről a gazdasági és a tudományos élet minden területén. A második szekció öt előadása szakmai vívmányokat, új szoftvereket, a legmodernebb technológiák alkalmazását mutatta be példákon keresztül. A nyílt forráskódú rendszerek elterjedése és ezzel párhuzamosan az önkéntes közösségi szerveződésekben rejlő lehetőségek iránt nagy érdeklődés mutatkozik a szakmában.

A délutáni szekció kiemelt témája volt az erdészeti térinformatika mellett a földmérés és geoinformatika feladatainak beilleszkedése az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai közé. Ebben a szekcióban került sor Balla Csillának, a BFKH FTFF Távérzékelési Osztály fotogrammetriai szaktanácsadójának látványos videókkal színesített előadására is.Napjaink geodéziai alkalmazásainak számbavételekor elmaradhatatlan a 3D-s modellek építészeti és várostervezési szempontú hasznosításának bemutatása éppúgy, mint a műholdas helymeghatározás, a földmegfigyelés és az űrkutatás aktuális kérdései. Az archív légifelvételek digitalizálása, az így keletkezett online adatok ingyenes elérése és szabad felhasználása volt a témája Braunmüller Péter, a BFKH FTFF Szolgáltató Osztály csoportvezetője előadásának.A konferencia szüneteiben lehetőség volt 3D-s bemutató keretében digitális felszínmodellek megtekintésére is, ahol aktív szemüveggel a felszínformák, légi- és űrfelvételek a térlátás élményét nyújtották.


(Fotók: Rehorovics Gyula)


A Fővárosi és Pest megyei Földmérő Nap védnöke Szalay László mérnök alezredes, az MH GEOSZ megbízott szolgálatfőnöke mellett dr. György István kormánymegbízott, a legnagyobb és legfontosabb hazai földméréssel foglakozó intézménynek, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője volt. Dr. György István a járműnavigációra és az okostelefonokra utalva kiemelte: a helymeghatározó eszközök mindennapi életünk részévé váltak a közigazgatásban is, hiszen az ott keletkező adatok 70-80%-a helyzethez köthető, úgynevezett téradat. Rámutatott: a technológiák fejlődése igen gyors ütemű, napjainkban már többek között a precíziós földművelés, a mezőgazdasági támogatások ellenőrzése, a katasztrófavédelem, a logisztika, a beruházások irányítása, a bűnmegelőzés is elképzelhetetlen a műholdas helymeghatározó rendszerek nélkül.„A földméréssel kapcsolatos feladatok, amelyek az egész állami életnek és a közigazgatás minden ága működésének alapjául szolgáló államterület felmérését és nyilvántartását vannak hivatva minden szükséges célból ellátni, kifejezetten az általános igazgatás fogalomkörébe tartoznak…” – idézte dr. Magyary Zoltánt a kormánymegbízott.A védnöki köszöntők után dr. Ádám József akadémikus egyetemi tanár, az MFTTT elnöke tartotta meg a konferencia nyitóelőadását. A szakmai napon a Főosztály több kollégája tartott előadást olyan aktuális témákban, mint a központi címregiszter, új budapesti térképrészletek, nemzetgazdasági szempontból kiemelt fővárosi beruházások, valamint az állami alapadatok jogszerű felhasználása.  (Forrás: BFKH sajtó)


Módosítás dátuma: 2017. március 31. péntek, 13:14
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk