in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Hírek, aktualitások COPERNICUS adatok egyszerűen, ingyenesen, webes böngészőn keresztül
COPERNICUS adatok egyszerűen, ingyenesen, webes böngészőn keresztül

A COPERNICUS program a Föld felszínének monitorozását tűzte ki célul, és összegyűjtött adatait ingyenesen teszi elérhetővé a felhasználók számára. A program két részterületének adatait a BFKH FTFF (mint a FÖMI jogutódja) próbálja még könnyebben, előfeldolgozott formában szolgáltatni a hazai felhasználóknak, melyhez első lépésként létrehoztuk a www.map.fomi.hu/copernicus oldalon elérhető, mindenki által ingyenesen használható webes böngészőt.


További céljaink a közeljövőben WMS szolgáltatás megteremtése, majd az adatokhoz való teljes hozzáférés lehetőségének kidolgozása és a letöltés biztosítása.

A Copernicus űrszegmens adataiból az egész országra vonatkozó, lehetőleg felhőmentes Sentinel-2 mozaik előállítása volt a cél. Az országos mozaik alapja egy földfelszíni reflektanciára visszaszámolt képsorozat, amelynek előállítása során a légköri és domborzati viszonyokból származó eltéréseket a lehető legjobban kiküszöböltük.  Megjelenésében a vizuális interpretáció igényéhez igazított hamis színes mozaik, valamint a belőle származtatott NDVI index is hozzáférhető. Az országos mozaik célja, hogy egyszerűen felhasználható, egységesen feldolgozott, könnyen elérhető nagyfelbontású távérzékelési alapadatot biztosítson mindenki számára. November végéig legalább 5 országos mozaikot szeretnénk elérhetővé tenni a 2017-es évből.

A Copernicus földi szegmens szárazföldi tematikájából a páneurópai komponens egyes elemei lesznek elérhetők:

  • CORINE felszínborítás (CLC) adatok, melyek 1990-től rendszeresen térképezik a felszín aktuális állapotát és a bázisévek közötti változásokat,
  • az űrfelvételekből fél-automatikus eljárással előállított nagyfelbontású felszínborítási régetek (HRLs) közül a mesterséges felszínek, az erdős területek és az állandó víztestek adatbázisa.

A 6 éves ciklusokban frissülő CORINE felszínborítás adatok legutóbbi referenciaéve 2012 volt, míg a nagyfelbontású adatok kezdőéve 2012, és 3 éves ciklusokban indult meg a térképezés. Az egyes adatbázisok elkészülte után, 2018-ra elérhetőek lesznek a 2018-as CORINE felszínborítás és 2012–2018-as felszínborítás változás adatok, valamint a 2012-es javított és a 2015-ös nagyfelbontású rétegek.

További részletek a Sentinel-2 műhold felvételekről angol nyelven itt olvashatóak.

Részletek a Copernicus földfelszín monitorozás adatbázisairól magyar nyelven pedig itt találhatóak.

Mivel böngészőnket folyamatosan fejlesztjük, ezért a felhasználók észrevételei és javaslatai nagyon fontosak számunkra. Kérjük, hogy ezeket jelezzék felénk a teradattarhazfomi.hu e-mail címen. Köszönjük!


Módosítás dátuma: 2017. június 14. szerda, 23:07
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk