in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Magunkról Magunkról
Magunkról

2017. január 1-től a Földmérési és Távérzékelési Intézet jogutódja Budapest Főváros Kormányhivatala. Feladatait a Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály látja el, továbbra is biztosítva a földmérési, térinformatikai, távérzékelési feladatok zökkenőmentes ellátását változatlan helyszínen és elérhetőségeken.

A Bosnyák téri térképészeti székház (ügyfélszolgálatok) és a penci
Kozmikus Geodéziai Obszervatórium épülete

Az állami földmérési és térképészeti tevékenységeinek keretein belül az alábbi  főbb feladatköröket látja el:

  • az ingatlanügyi és földügyi igazgatás adatainak feldolgozása, információs rendszereinek fejlesztése, irányítása és országos szintű szolgáltatása (takarnet.hu, foldhivatal.hu)
  • állami alapadatok és értéknövelt termékek, téradatok előállítása, szolgáltatása
  • a termékek szolgáltatásához kapcsolódó ügyfélszolgálatok működtetése, online adatszolgáltatás, geoportál üzemeltetése (geoshop.hu, fentrol.hu)
  • geodéziai vonatkoztatási rendszerek fenntartása, államhatárügyi geodéziai munkák végzése, minőségbiztosítása és szakfelügyelete
  • valós idejű szolgáltatások biztosítása műholdas helymeghatározás alkalmazásával és fejlesztésével terepi munkavégzéshez, földhivatali munkálatokhoz és a precíziós mezőgazdaság területén (gnssnet.hu, farmrtk.hu)
  • távérzékeléses módszerek alkalmazása a földfelszín mezőgazdasági, vidékfejlesztési, környezetgazdálkodási, környezetvédelmi és felszínborítási szempontú megfigyelésében, ellenőrzésében
  • a mezőgazdasági földterületek egyedi azonosításával (MePAR), a szőlőültetvények térinformatikai nyilvántartásával (VINGIS) kapcsolatos távérzékelési feladatok ellátása.

A Főosztály biztosítja az EU szinten megjelenő szakmai kötelezettségek végrehajtását, különös tekintettel a 2007/2/EK INSPIRE irányelvből a földügyi ágazatra háruló feladatokra.

A Főosztály törekszik a földmérési, távérzékelési és térinformatikai kutatások, fejlesztések országos összhangjának biztosítására. Ennek érdekében szakmai szabályzatokat és jogszabály előkészítést végez, részt vállal a közép- és felsőfokú szakoktatásban, valamint nemzetközi szakmai szervezetekben képviseli hazánkat. Munkatársai számos hazai és nemzetközi geodéziai, kartográfiai, távérzékelési, térinformatikai és űrkutatási szervezet munkájában (pl. EARSeL, EuroGeographics, FIG, ICA, ISPRS) bizottsági tagként vesznek részt.


Módosítás dátuma: 2017. március 07. kedd, 12:34
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk