in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

DLA projekt

SAJTÓKÖZLEMÉNY


„Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatásokhoz való hozzáférést támogató fejlesztések” EKOP - 2.A.2 jelű, Digitális légifelvétel archívum online szolgáltatása projekt, rövid nevén DLA projekt.

A támogatásnak köszönhetően megvalósul az analóg légifelvételek egy részének digitalizálása, adatbázisba rendezése és a hozzáférésüket biztosító online szolgáltatás kialakítása.


Magyarországon a légifelvételek csak 2007 óta készülnek digitális technikával, így a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) fotóarchívumában az 1950-es  évektől  eddig az  időpontig  készült,  mintegy 412 000 darab légifelvétel  található meg  analóg adathordozókon.  

A  DLA  projekt  célja  a  Magyarország  területéről,  analóg  technológiával  készült légifelvételek állagmegóvása, digitalizálása és adatbázisba rendezése.

Ezzel párhuzamosan kiépül egy olyan online szolgáltatási  rendszer, mely  lehetővé  teszi, hogy az ügyfelek egy webes felületen keresztül közvetlenül érjék el a projekt keretében digitalizált légifénykép állományt.

A projekt eredményeként az ügyintézés gyorsabb, hatékonyabb lesz, mely hatására nő az ügyfelek komfortérzete,  elégedettsége. Emellett  jelentősen meggyorsítja a légifelvételek kiadására vonatkozó hatósági-rendőrségi,  bírósági,  önkormányzati-  és egyéb megkeresések teljesítését.

A projekt megvalósítására  219,268 millió  forintos támogatás áll a  Földmérési  és Távérzékelési Intézet  rendelkezésére  az Új Széchenyi Terv, Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében kiírt „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatásokhoz való hozzáférést támogató fejlesztésekre” című pályázat keretében.


Jogszabályi keretek összefoglalása

A projekt által érintett ügycsoport, illetve szolgáltatás kereteit meghatározó jogszabályok listája:

  • 2012. évi XLVI. törvény a földmérési és térképészeti tevékenységről
  • 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól
  • 83/2012. (IV. 21.) Korm. rendelet a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokról és az állam által kötelezően nyújtandó szolgáltatásokról
  • 85/2012. (IV. 21.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletes szabályairól
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Digitális Légifelvétel Archívumot hozott létre a Földmérési és Távérzékelés Intézet

2014.07.14.

A Földmérési és Távérzékelési Intézet 219,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az EKOP-2.A.2 „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatásokhoz való hozzáférést támogató fejlesztésekre” című konstrukció keretében, melyből a „Digitális légifelvétel archívum online szolgáltatása” című projektet valósította meg

Sikeresen zárult a Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatása (DLA) projekt a Földmérési és Távérzékelési Intézetben. Az ágazati pályázat keretében elnyert támogatásnak köszönhetően megtörtént a Magyarország közigazgatási területéről készült, állagmegóvásra szoruló analóg légifelvételek egy részének digitalizálása és adatbázisba rendezése, mely online szolgáltatás keretében hozzáférhető a nagyközönség számára.

Az EKOP-2.A.2-2012-2012-0021 azonosító számú, Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatása, röviden DLA projekt célja, hogy a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) fotóarchívumában fellelhető, az 1950-es évektől 2007-ig terjedő időszakban készült mintegy 412 000 darab légifelvétel 15%-ának digitalizálása, adatbázisba rendezése megtörténjen, és a nyilvánosság számára weben keresztül elérhető legyen.

A 2013.01.07. és 2014.06.30. között megvalósult projektben a munkafolyamatok megtervezése, az eljárásrendek kialakítása után fontos munkafázis volt a kiválasztott analóg légifelvételek szkennelésre történő előkészítése, a filmek tisztítása. Mindemellett a létrejövő digitális archívum minőségének biztosítása érdekében létfontosságú volt egy pormentesített (túlnyomásos) ún. „tisztaszoba” kiépítése.
A speciális légifelvétel szkennerek beszerzése és a munkatársak képzése után indult meg a precíz légifelvétel szkennelési munkafázis, mely során a tervezett képállomány feldolgozása és digitális adatbázisba rendezése megtörtént.

A záró feladatokkal párhuzamosan fejlesztették ki az online szolgáltatási keretrendszert (http://fentrol.hu), mely lehetővé teszi, hogy az érdeklődők és az ügyfelek egy webes felületen keresztül érjék el a folyamatosan bővülő digitális légifelvétel állományokat.
A projektnek köszönhetően a jövőben jelentősen felgyorsul a légifelvételek szolgáltatására vonatkozó hatósági, rendőrségi, bírósági, önkormányzati és egyéb megkeresések teljesítése.Földmérési és Távérzékelési Intézet
Cím:1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
E-mail: infofomi.hu
www.fomi.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu
Módosítás dátuma: 2014. augusztus 25. hétfő, 10:42
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk