in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Projektjeink ÉMO - Épületmonitoring projekt
ÉMO - Épületmonitoring projekt

2014. szeptember 30-án sajtónyilvános projektrendezvény keretében lezárult az

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító
településrendezési tervek digitalizálás
a”

című, EKOP-1.2.17/B-2012-2012-0001 azonosító-számú, 900 000 000 forint összköltségvetésű kiemelt projekt. A 2000., 2009-2012. években készült légifel-vételeket felhasználó Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok munkáját segítő térinformatikai alkalmazás.  A rendszer segítségével akár az íróasztal mellől is követhető az építési folyamat, a szabályozástól eltérő terület-használat. A Kormányzatban először valósult meg felhő alapon az ingatlannyilvántartási adatok és az ortofotók szolgáltatása, valamint egy országos hatósági munkát is támogató rendszerből történő elérése.


Projektzáró rendezvény


Az ÉMO az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projekt kedvezményezettje a Belügyminisztérium és a Földmérési és Távérzékelési Intézet konzorciuma volt. A projekt megvalósítási időszakának véghatárideje előtt a Belügyminisztérium helyébe a Miniszterelnökség lépett. A térképi adatokat a FÖMI, a terveket és egyéb országos adatokat, illetve a térinformatikai rendszerfejlesztést az a Lechner Lajos Tudásközpont  Nonprofit Kft. (LLTK) végezte.


Az ingatlan-nyilvántartási térkép épület rétege a DFM felhasználásával
elállított speciális ortofotón


Az ÉMO-ban lehetőség nyílik az információk térképi alapú megjelenítésére és elemzésére. A hatóságok egy felületen láthatják az archív és friss távérzékelési adatokat (ortofotókat), az ingatlan-nyilvántartási alaptérképet, és térbeli összefüggésekkel együtt tájékozódhatnak a valós állapotról, a nyilvántartás adatbázisainak adatairól, a Dokumentációs Központban fellelhető dokumentumokról, a szabályozási tervek vonatkozó előírásairól.


Sztereó fotogrammetriai munkaállomások


Ezentúl kevesebb időt kell majd fordítani a tényállás tisztázására, az ellenőrzések előkészítésére egyegy ügyben. A térinformatikai rendszer használata segíti az ügyfelek gyors és pontos tájékoztatását az ingatlanok beépíthetőségét, a vonatkozó szabályozási tervi előírásokat, esetleges védettségeket illetően.  Feldolgozásra kerültek a hatályos településrendezési eszközök is, így lehetővé válik a tervezett és a valós állapot összehasonlítása, a települések optimális fejlesztési céljainak meghatározása.


Hálózatba szervezett munkaállomások a DFM számításához


Az ingatlan-nyilvántartási alaptérkép és a vizsgált területről készült távérzékelési adatok összevetésével és kiértékelésével az ÉMO automatikusan jelzi az eltérést a hatóságnak. A FÖMI, a felhasznált mintegy 423 500 000 forintos EKOP forrásból módszertani és informatikai fejlesztéseket hajtott végre az országos digitális felszínmodell (DFM), a speciáális DFM-ortóállomány, a detektált épületek fedvényének és a változásdetektálási fedvény előállítása céljából.


DFM-részlet (Szegedi Dóm) perspektivikus megjelenítése


Az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis, az ortofotó-, illetve a változásdetektálási fedvény a szerverünkről web map service (WMS) felhasználásával kerül továbbításra az LLTK által fejlesztett interface-en keresztül a közel 2000 építésügyi szakfelhasználó felé.


DFM-részlet (Eger) szintvonalas megjelenítése ortofotónDFM-részlet (Eger) szintvonalas megjelenítése ortofotónAz ingatlan-nyilvántartási térképen szereplő épületek (fekete), a földrészlet határok (kék),
és automatikusan detektált épületfedvény (piros) az ortofotón


Módosítás dátuma: 2017. június 09. péntek, 13:10
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk