in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Projektjeink ÉMO - Épületmonitoring projekt
ÉMO - Épületmonitoring projekt

A Kormány az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2011-2013. évi akciótervének elfogadásáról szóló 1247/2011. (VII. 18.) Korm. határozatában hagyta jóvá az Elektronikus közigazgatás operatív program 2011-2013. évi akciótervét, melyben az

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása

témát kiemelt projekt keretként nevesítette.

Az ÉMO célja távérzékelési adatok segítségével az építésügy hatósági feladatainak támogatása – például a szabálytalan (engedély nélküli vagy engedélytől eltérő) építkezések ellenőrzése. A rendszer az Országos Építésügyi Nyilvántartási rendszer (OÉNY) részét képezi, így annak valamennyi adatbázisát felhasználva komplex monitoring funkciókat valósít meg az engedélyezési eljárásban lehetőséget biztosítva a település- és területrendezési szempontok érvényesülésének megfigyelésére, az információk térképi alapú megjelenítésére és elemzésére.


Az ingatlan-nyilvántartási térkép épület rétege a DFM felhasználásával
elállított speciális ortofotón

2013. február 25-én elindult az EU támogatásával a teljes országra kiterjedően működő rendszer kialakítására létrehozott projekt, melynek megvalósításában a Földmérési és Távérzékelési Intézet a Belügyminisztérium által vezetett konzorcium tagjaként vesz részt. A projekt megvalósítási szakaszának záró dátuma 2014. szeptember 30.


DFM-részlet (Eger, Bazilika) perspektivikus megjelenítése

Az ÉMO projektben a FÖMI, mint szakmai megvalósító feladata a rendelkezésre álló adatok felhasználásával, az épületek automatizált detektálása és ez alapján az ingatlan-nyilvántartási térképeken szereplő épületekhez viszonyított eltérések kimutatása, valamennyi földrészlethez úgynevezett változás-kód meghatározásával.

A feladat megoldása során elsődleges szerepe van az ország teljes területére előállított digitális felszínmodellnek (DFM), hiszen a magassági információkat, azaz a terep feletti objektumok relatív magasságát ezen keresztül határozzuk meg és visszük be az automatikus épület-felismerés folyamatába. 


DFM-részlet (Eger) szintvonalas megjelenítése ortofotón

Az ingatlan-nyilvántartási térképeken szereplő épületek földrészlet határokkal, az országos ortofotó fedvény, valamint a földrészletekhez rendelt – építményterület-változást jelző – kódrendszer WMS-en (Web Map Service) kerül szolgáltatásra a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft., illetve az építésügyi hatóság szakemberei felé, akik a szükséges esetekben kezdeményezik a jogi és műszaki eltérések rendezését.


Az ingatlan-nyilvántartási térképen szereplő épületek (fekete), a földrészlet határok (kék),
és automatikusan detektált épületfedvény (piros) az ortofotónMódosítás dátuma: 2014. szeptember 18. csütörtök, 07:21
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: infofomi.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk