in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Projektjeink Földfelszín monitorozás (CORINE)
Földfelszín monitorozás

Környezeti földfelszín monitorozás

Napjaink környezeti változásainak fő előidézője az emberi tevékenység. A terebélyesedő városok, közlekedési hálózat és ipar gyakran értékes mezőgazdasági- és erdőterületeket foglalnak el. A népesség növekvő élelmiszerszükségletének kielégítésére újabb és újabb területeket művelnek meg, ami az erdők kiirtásával és a mocsarak lecsapolásával jár. Mindezek a természetes növényzet és az állatvilág életterének folyamatos csökkenését eredményezik, és hosszabb távon negatívan hatnak az ember életkörülményeire is.

A környezetgazdálkodás célja, hogy a rövid távú anyagi előnyöket nyújtó természeti erőforrás kiaknázáson túlmutatóan, hosszú távon megtérülő, környezetkímélő megoldásokat alkalmazzon. Ehhez körültekintő tervezés szükséges, melyhez viszont a döntések hatását előre jelezni képes modellek kellenek. Ezekhez a vizsgálatokhoz nyújtanak megbízható információkat az űrfelvételek segítségével nagy területre elkészíthető felszínborítás adatok, amelyek ezen túl lehetőséget biztosítanak eddigi tevékenységünk, döntéseink hatásainak monitorozására is.

Európai földfelszín monitorozás

A Távérzékelési Osztály fő feladatai a hazai és az európai földfelszín monitorozáshoz kapcsolódnak. Munkatársaink 2001 óta folyamatos munkát végeznek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) intézményhálózatába tartozó felszínborítás témához kapcsolódó témaközpontokban:

A témaközpontokat alkotó mindenkori konzorcium belső tagjaként kulcsszerepet vállalunk az európai felszínborítás adatok előállításának szakmai koordinációjában, az adatok minőségellenőrzésében és a 39 résztvevő ország szakembereinek oktatásában. A témaközpont tagjaként végzett tevékenység ezen kívül magában foglal további, a felszínborításhoz kapcsolódó alkalmazásokat, indikátorok fejlesztését, tesztelését, elemzéseket és módszertani fejlesztéseket is:

A fentiek mellett részt veszünk a hosszabb távú európai stratégiai fejlesztésekben is, aktív szerepet vállalva az európai földfelszín monitorozás koncepciójának fejlesztésében (FP7 HELM projekt) és a közös európai felszínborítás adatmodell kidolgozásában is az EAGLE (Eionet Action Group on Land Monitoring in Europe) munkacsoport keretében. Az EAGLE adatmodell központi elemét képezheti a jövőbeli egységes európai földfelszín-monitorozási rendszernek és segítségével megvalósítható az alulról felfelé építkező („bottom-up”) környezeti információgyűjtés.


Európai földfelszín monitorozási keretrendszer

A fent említett földfelszín monitorozási munkák jelentős része az EEA koordinációjával megvalósuló európai Copernicus program keretében zajlik. Ebben résztvevő tagországként elkészítettük Magyarország 2012-es CORINE felszínborítás térképét (CLC2012), a 2006-2012 közötti felszínborítás-változások adatbázisát, valamint a Nagyfelbontású felszínborítás rétegek Magyarországra eső részének minőségellenőrzését és korrekcióját

Európai CORINE felszínborítás adatbázis: A 25 hektáros felbontásban készülő állapotréteggel és az 5 hektáros felbontásban készülő 2006-2012 közötti felszínborítás változás térképpel 4 eleműre bővült az 1980-as évek közepén indított európai felszínborítás térképezését célzó program rétegeinek idősora (CLC1990, CLC2000, CLC2006, CLC2012). Az adatbázis 44 tematikus osztályra bontva ábrázolja a kontinens felszínborítását. Az adatbázis Magyarország területére űrfelvételek vizuális interpretációjával, szigorú minőségi követelményeknek eleget téve készül. (A CORINE adatbázis alapján, a magyarországi felszínborítás állapotát bemutató ország profiljának (Magyarország 2012-es CORINE Land Cover ország profilja [Country sketch. Land cover 2012 for Hungary]) magyar nyelvű változata innen tölthető le.)


Európa felszínborítása (CORINE felszínborítás adatbázis)


Nagyfelbontású felszínborítás rétegek
: A Copernicus GIO Land program keretében öt nagyfelbontású réteg készül Európa teljes területére 20/100 méteres felbontásban:

  1. Mesterséges felszínek (talajfedés %),
  2. Erdős területek (Lombkorona fedettség % + Erdőtípusok),
  3. Füves területek,
  4. Vizenyős területek,
  5. Állandó vízfelületek.

Az adatokat európai adatszolgáltatók állítják elő, a minőségellenőrzést, javítást és az adatterjesztést Magyarország területére a Főosztály végzi.


Budapest és környékének felszínborítása (Nagyfelbontású felszínborítás rétegek, 2012)

Nemzeti nagyfelbontású CORINE felszínborítás adatbázis (CLC50)

A nemzeti szintű feladatok megoldásához a felszínborítás részletesebb ismeretére van szükség, mint amit az európai CLC adatbázisok nyújtani tudnak. Az Európai Unióhoz csatlakozás előkészítésének részeként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 1996-ban kezdeményezte az 1:50.000-es méretarányú CORINE felszínborítás térképezés elindítását (CLC50 projekt). Ennek nómenklatúrája a standard európai 3-szintes kategóriarendszer részletezésével jött létre, és 4. illetve 5. szinten mintegy 80 felszínborítási osztályt különböztet meg. A térképezés részletessége - a legkisebb térképezett folt mérete - 4 hektár (vízfelületekre 1 hektár) volt. Az adatbázis jó minőségét szigorú belső és külső minőség-ellenőrzés szavatolta. Az adatbázis egyszeri alkalommal, az 1998-99-es referencia időszakra készült el, azóta nem került felújításra. Az adatbázis elkészítéséről és részletes jellemzőiről ITT olvashat.


Adatterjesztés

A Copernicus projekt eredményei Magyarország területére (CLC2012, Nagyfelbontású felszínborítás rétegek, továbbá az Urban Atlas, a Folyó menti területek és a NATURA 2000 felszínborítási adatbázisok) nemzeti (EOV) vetületben ingyenesen letölthetők a Főosztály honlapjáról

A CLC50 adatbázis ingyenesen letölthető a Főosztály honlapjáról.

Kapcsolattartó

Dr. Lehoczky Róbert, Távérzékelési Osztály, telefon: +36-1-460-4278 E-mail: lehoczki.robertbfkh.gov.hu

Maucha Gergely, Távérzékelési Osztály, telefon: +36-1-460-4177 Email: maucha.gergelybfkh.gov.hu


Módosítás dátuma: 2017. május 31. szerda, 17:55
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk