in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Projektjeink INIK Sajtóközlemény
Megújul a Földhivatalok és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet informatikai rendszere

SAJTÓKÖZLEMÉNY

MEGÚJUL A FÖLDHIVATALOK ÉS A NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET INFORMATIKAI RENDSZERE

BUDAPEST, 2013. MÁRCIUS 27.


AZ INTEGRÁLT NEMZETI INGATLAN KATASZTER (INIK) EKOP-1.2.13-2011-2011-0001 azonosítószámú, 1 520 093 550 Ft teljes projektösszegű kiemelt projekt célja, hogy korszerű technológiai alapokon megújításra kerüljön a teljes földhivatali informatikai infrastruktúra és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nyilvántartása.

Az új informatikai környezetben a korábbi földhivatali decentralizált ingatlan-nyilvántartási adatbázisok központi üzemeltetése és elhelyezése valósul meg a Földmérési és Távérzékelési Intézetben. A kialakításra kerülő új szolgáltatások és korszerűsítések hozzájárulnak a földhivatali beadványok hatékonyabb és gyorsabb ügyintézéséhez.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a megvalósuló fejlesztés eredményeképpen egy térinformatikai alapokon nyugvó, naprakész információt tartalmazó, egységes adatbázisra épülő, a folyamatokat korszerű megoldásokkal támogatni képes rendszert vezet be.


A közvagyon törvényes, racionális és hatékony felhasználásának elengedhetetlen feltétele az érintett szervezetek közötti integrált és megbízható nemzeti vagyonnyilvántartás kialakítása, amelynek létrejöttéhez jelentős előrelépés az INIK projekt megvalósítása.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló kiemelt projekt a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) együttműködésével indult el.

A célként megfogalmazott ingatlan-nyilvántartási adatok magas szintű rendelkezésre állását és a jelentkező adatigények automatikus kiszolgálását a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) kialakításra kerülő számítógép központ fogja biztosítani. Az új, korszerű és költségtakarékos üzemeltetésű központ üzembe állítása kiváltja az eddig földhivatalonként földrajzilag elkülönült 118 különböző telephelyen üzemeltetett informatikai rendszereket.

A tulajdonjoghoz és a használathoz kapcsolódó adatigények gyors és hatékony kiszolgálásához megújításra kerülnek a projekt keretében a földhivatali nyilvántartások vezetését ellátó ingatlan-nyilvántartási és földhasználati alkalmazások is.

Az informatikai rendszereket egyrészt át kell alakítani a bevezetésre kerülő új működési környezetnek megfelelően, mely egy központi elhelyezésű adatbázis hálózaton keresztüli elérésével fog megvalósulni. Az alkalmazói rendszerekben másrészt új funkciókat is ki kell alakítani, melyek biztosítják a földhivatali munka hatékonyságának növelését, figyelembe véve a kiszolgálni kívánt kapcsolódó nyilvántartások adatigényeit. A nagyszámú ingatlant érintő ingatlan-nyilvántartási átvezetésekhez tartozó automatizált funkciók bevezetésével csökkeni fog a földhivatali ügyintézési idő, minimalizálható az ügyintézői tévedésből eredő hibák száma, valamint garantálható a földhivatali nyilvántartásokhoz kapcsolódó adatbázisok aktualitása és adatminősége is.

A FÖMI alprojekt egyik látványos és ügyfélbarát fejlesztésének eredménye lesz egy olyan modul üzembe állítása is, amely biztosítja a földmérési vállalkozások által készített változási vázrajzokhoz kapcsolódó földhivatali adatszolgáltatási és záradékolási feladatok informatikai támogatását.

A földhivatali közhiteles ingatlan-nyilvántartási adatokat igénylő földmérő ügyfél a Központi Ügyfélkapun keresztül digitális formában nyújthatja be az adatigényét.

Az elektronikus ügyintézést is támogató modulok üzembe helyezése lehetővé teszi a földügyi közhiteles adatok 24 órás, Interneten keresztüli elérhetőségét, továbbá biztosítani fogja a szolgáltatásokhoz tartozó díjak elektronikus fizetéssel történő kiegyenlítését is.

Az NFA alprojekt elsődleges célja, hogy az MNV Zrt-től átvett nyilvántartásokat, illetve az NFA 2010. szeptemberi megalakulásakor és azóta létrehozott célrendszereket és egyedi alkalmazásokat olyan komplex rendszerrel váltsa ki, amely egységes, térinformatikai alapokon nyugvó, az áttekinthetőség érdekében hatékony lekérdezéseket és a csoportmunkát támogató folyamatokat tartalmaz.

A fejlesztés egyik komoly eredménye az a harmonizált adatbázisra épülő korszerű informatikai infrastruktúra lesz, amely egyszerre lesz képes széles körűen kiszolgálni az NFA működéséhez szükséges tevékenységeket, illetve a nemzeti vagyonhoz kapcsolódó adatszolgáltatási, adat-nyilvántartási igényeketMódosítás dátuma: 2013. április 25. csütörtök, 17:06
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk