in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Projektjeink Támogatás-ellenőrzés
A területalapú támogatások távérzékeléses ellenőrzése

Ugrás a hivatalos MePAR honlapraA területalapú mezőgazdasági kifizetések jogosságának ellenőrzésére a leggyorsabb, objektív ellenőrzési eszköz a távérzékelés. Az EU 24 tagországa alkalmaz távérzékeléses ellenőrzést, mivel az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IIER) folyamataiban az ellenőrzésre rendelkezésre álló idő a feladat méretéhez képest (a terület alapú kérelmek minimum 5%-ának ellenőrzése) nagyon rövid, és a terepi ellenőrzés költségei meglehetősen magasak. Mindez és az objektivitás szükségessége indokolja, hogy az EU Bizottsága jogszabályi úton is motiválja a tagországokat az űr- és légifelvételek minél szélesebb körű alkalmazására a mezőgazdasági parcellákhoz kötődő kifizetések ellenőrzése során.

Az EU Bizottsága és az EU Egyesített Kutatóközpontja (Directorate-General Joint Research Centre, DG JRC) koordinálja a tagországok távérzékes ellenőrzési tevékenységét. Jogszabályi úton, technikai specifikációkkal, ajánlásokkal, konferenciákkal,  munkacsoporti tárgyalásokkal homogenizálják az eljárásrendet, és a legújabb technikai eredményeket kötelezően bevezetik. Ez biztosítja az EU azon igényét, hogy a kifizetett támogatási összegek azonos szinten és módszerrel legyenek ellenőrizve az egyes tagországokban. A távérzékeléses ellenőrzés lépéseiben felhasznált kiinduló és műszaki adatokat (pl. űr- és légifelvételek) és az eredményeket, hibadokumentációt a tagországoknak egységesített formában kell átadni az EU úgynevezett „szuperellenőrzési” csoportjának, akik több év távlatában visszamenőleg is auditálhatják, bírálhatják a tagország ellenőrzési tevékenységét. A visszamenőlegesség és objektivitás igénye szinte kikényszeríti a távérzékelést.

A távérzékeléses ellenőrzés során az év folyamán több időpontban készített nagy- és szuper felbontású űrfelvétel-sorozat és légifelvétel szükség szerinti felhasználásával értékeljük a gazdálkodó kérelemben szereplő állításának valóságát. Az ellenőrzés során nagyon nagy biztonsággal megállapítható a termesztett növény és megmérhető az igényelt terület. Továbbá sok esetben kimutathatók azok a földterületek, amelyek nem felelnek meg a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) egyes feltételeinek.

A FÖMI 4 éven keresztül (2000-2003) végezte operatívan a nemzeti földalapú támogatások távérzékeléses ellenőrzésének programját. Az EU-csatlakozással a fizikai blokkokon alapuló Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerrel (MePAR) együtt bevezetett új EU-s terület alapú támogatási rendszerben szintén a távérzékelés az ellenőrzés első, legszélesebb körben alkalmazott objektív eszköz. Ez az objektivitás a kérelmezőt is segíti, és szükséges ahhoz, hogy a gazdaságok a szigorú EU-eljárásrend mellett is időben megkaphassák a jogos támogatást.

A távérzékeléses támogatás-ellenőrzés térinformatikai programja a FÖMI-benA Földmérési és Távérzékelési Intézet 2004-től kezdve folyamatosan hajtja végre az EU-forrásból származó (SAPS) és nemzeti kiegészítéssel (top-up) növelt területalapú támogatások távérzékeléses ellenőrzését. Az ellenőrzés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) szoros együttműködésben történik.

Az országosan benyújtott 190 000 - 200 000 kérelem 6-7,5 százaléka kerül évről-évre ellenőrzésre a FÖMI-ben, mely az EU-tagországok között mennyiség tekintetében a felső harmadban van. Az Intézet 2014-ben 8900 kérelem, 19 500 fizikai blokk ellenőrzését végezte el, amely összesen mintegy 163 500 ellenőrzésbe bevont kérelemsort jelent. Az ellenőrzések eredményét elektronikus állományok (adatbázis-táblák és vektoros állományok) formájában adja át a FÖMI az MVH számára, ahol az ellenőrzés során talált hibákat  követő-eljárás keretében vizsgálják tovább. A távérzékeléses ellenőrzés eredményét az MVH tehát felhasználja a jogosulatlanul igénybe vett támogatások visszafizettetéséhez.

Az eredményekkel a FÖMI minden évben részt vesz az intézet az EU távérzékeléses ellenőrzési konferenciáján, ami az adott év ellenőrzési programjának „elszámolása”. A fejlett digitális képfeldolgozás és hibadokumentálás területén nemzetközi szinten is jelentős eredményeket tartalmaz a magyar rendszer, melynek további erőssége a kezdetektől működő központi adatbázis-támogatás és a térinformatikai nyilvántartó és adatkezelő rendszer.Módosítás dátuma: 2015. február 02. hétfő, 08:24
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: infofomi.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk