in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Projektjeink Támogatás-ellenőrzés
A területalapú támogatások távérzékeléses ellenőrzése (TámEll)

Ugrás a hivatalos MePAR honlapraA Földmérési és Távérzékelési Intézet 4 éven keresztül (2000-2003) végezte operatívan a nemzeti földalapú támogatások távérzékeléses ellenőrzésének programját. Az EU-csatlakozással a fizikai blokkokon alapuló Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerrel (MePAR) együtt bevezetett EU-s terület alapú támogatási rendszerben a távérzékelés az ellenőrzés legszélesebb körben alkalmazott objektív eszköze. Ez az objektivitás a kérelmezőt is segíti, és szükséges ahhoz, hogy a gazdaságok a szigorú EU-eljárásrend mellett is időben megkaphassák a jogos támogatást. Mind a MePAR és a TámEll kulcsszerepet játszik a KAP (Közös Agrárpolitika) keretében, a támogatások kezelésére létrehozott IIER (Integrált Irányítási és Ellenőrzési Rendszer) részeként.

A területalapú mezőgazdasági kifizetések jogosságának ellenőrzésére a leggyorsabb, objektív ellenőrzési eszköz a távérzékelés. Az EU 24 tagországa alkalmaz távérzékeléses ellenőrzést, mivel az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IIER) folyamataiban az ellenőrzésre rendelkezésre álló idő a feladat méretéhez képest (a terület alapú kérelmek minimum 5%-ának ellenőrzése) nagyon rövid, és a terepi ellenőrzés költségei meglehetősen magasak. Mindez és az objektivitás szükségessége indokolja, hogy az EU Bizottsága jogszabályi úton is motiválja a tagországokat az űr- és légifelvételek minél szélesebb körű alkalmazására a mezőgazdasági parcellákhoz kötődő kifizetések ellenőrzése során.

Az EU Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (Directorate-General Agriculture and Rural Developement, DG AGRI) és az EU Egyesített Kutatóközpontja (Directorate-General Joint Research Centre, DG JRC) koordinálja a tagországok távérzékes ellenőrzési tevékenységét. Jogszabályi úton, technikai specifikációkkal, ajánlásokkal, konferenciákkal, munkacsoporti tárgyalásokkal homogenizálják az eljárásrendet, és a legújabb technikai eredményeket kötelezően bevezetik. Ez biztosítja az EU számára, hogy a kifizetett támogatási összegek azonos szinten és módszerrel legyenek ellenőrizve az egyes tagországokban. A távérzékeléses ellenőrzés lépéseiben felhasznált kiinduló és műszaki adatokat (pl. űr- és légifelvételek), eredményeket és dokumentációt a tagországoknak egységesített formában kell átadni az EU megfelelő szervének, akik több év távlatában visszamenőleg is auditálhatják, bírálhatják a tagország ellenőrzési tevékenységét. A visszamenőlegesség és objektivitás igénye szinte kikényszeríti a távérzékelés alkalmazását e területen.

A távérzékeléses ellenőrzés során az év folyamán több időpontban készített nagy- és szuper felbontású űrfelvétel-sorozat és légifelvétel szükség szerinti felhasználásával értékeljük a gazdálkodó kérelemben szereplő állításának valóságát. Az ellenőrzés során nagyon nagy biztonsággal megállapítható a termesztett növény és megmérhető az igényelt terület. A mezőgazdasági területekre vonatkozó minimumkövetelményeknek illetve a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) egyes feltételeinek való nem megfelelések is sok esetben kimutathatóak.


A távérzékeléses ellenőrzés során használt nagyfelbontású idősor


Nagyfelbontású űrfelvétel idősor alapján történik a termelt növény meghatározása, míg a pontos mérés szuperfelbontású felvételen (űrfelvételen vagy ortofotón) történik a technikai előírásoknak megfelelően. Az ellenőrzés fejlesztéseként 2013 óta két szuperfelbontású felvételt alkalmazunk egyes körzetekben, mely olyan területeken jelent nagy segítséget, ahol a különböző tenyészidejű növényeket termesztenek.


A két szuperfelbontású űrfelvétel felhasználásának hasznai:
A: Vis maior esemény észlelése (gyomosodás a korábbi belvízzel érintett folton)
B: a pontos parcella határ meghatározása


A 2015-től kezdődően a területalapú támogatásokhoz kötelezően kapcsolódó rész a zöld komponens, a „Zöldítés” keretében történő támogatás. A távérzékeléses ellenőrzés részévé vált a gazdálkodók ellenőrzése ezen előírások (növény-diverzifikáció, ökológiai fókuszterületek, állandó gyepterületek) tekintetében is, bár némely esetben a konkrét ellenőrzési feladat helyett a monitorozás a célszerűbb megoldás. Ezért a legújabb fejlesztések a TámEll keretében a monitorozási megközelítés irányába mutatnak, a digitális képfeldolgozás és az új európai Copernicus műholdak által szolgáltatott adatok felhasználásával.


A távérzékeléses támogatás-ellenőrzés saját fejlesztésű térinformatikai programja


A Földmérési és Távérzékelési Intézet 2004-től kezdve folyamatosan hajtotta végre az EU-forrásból származó (SAPS) és nemzeti kiegészítéssel növelt területalapú támogatások távérzékeléses ellenőrzését, továbbá részt vett a természeti hátránnyal érintett területek és az agrár-környezetgazdálkodási támogatások ellenőrzésében is. A távérzékeléses támogatás ellenőrzési tevékenység 2017. január 1. napjától Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály keretén belül történik, továbbra is szoros együttműködésben a hazai kifizető ügynökséggel, a Magyar Államkincstárral (MÁK).

Az országosan benyújtott 170 000 - 200 000 kérelem 4-6 százaléka (5 000-12 000 gazdálkodó kérelme) kerül évről-évre ellenőrzésre távérzékeléssel. A klasszikus helyszíni ellenőrzéshez képest viszonyított aránya a távérzékeléssel végzett ellenőrzésnek Magyarországon az EU-tagországok között mennyiség tekintetében a felső harmadban van. Az EU jogszabályok által előírt ellenőrzési arány is indokolja a távérzékelés és térinformatika alkalmazását, mely a legcélszerűbb eszköz arra, hogy nagyszámú kérelem ellenőrzésre kerülhessen rövid időn belül.

Az ellenőrzések eredményét elektronikus állományok (adatbázis-táblák és vektoros állományok) formájában, egy külön erre a célra kialakított adatcsatornán adja át a MÁK számára, ahol az ellenőrzés során talált hibákat követő-eljárás keretében vizsgálják tovább. A távérzékeléses ellenőrzés eredményét az MÁK tehát felhasználja a jogosulatlanul igénybe vett támogatások visszafizettetéséhez.

Az eredményekkel minden évben képviseljük a tagországot az EU távérzékeléses ellenőrzési konferenciáján, ami az adott év ellenőrzési programjának „elszámolása”. A fejlett digitális képfeldolgozás és hibadokumentálás területén nemzetközi szinten is jelentős eredményeket tartalmaz a magyar rendszer, melynek további erőssége a kezdetektől működő központi adatbázis-támogatás és a térinformatikai nyilvántartó és adatkezelő rendszer.


Módosítás dátuma: 2017. május 16. kedd, 14:58
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk