in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Szolgáltatásaink GNSS Szolgáltatás
GNSS szolgáltatásHatékony, geodéziai pontosságú műholdas helymeghatározás csak földi kiegészítő rendszerek létesítésével érhető el. Egy ilyen, egyébként meglehetősen költséges rendszer kiépítése után, a GNSS technikával végzett pontmeghatározás szabályainak betartása mellett, a cm pontos helymeghatározás hihetetlenül egyszerűvé válik.


Az állami földmérés keretében a Földmérési és Távérzékelési Intézet 2002-2008 között fejlesztette  ki a hivatalos hazai országos földi GNSS kiegészítő rendszert. A hálózat működtetését 2017. január 1-től a BFKH-FTFF Kozmikus Geodéziai Osztályának GNSS Szolgáltató Központja (GSzK) végzi. A rendszer alapja az aktív GNSS hálózat, amelyet folyamatosan üzemelő, a GSzK-al  állandó kapcsolatban álló referenciaállomások alkotnak. A GNSS infrastruktúra pontossága és megbízhatósága a referenciaállomások sűrűségének a függvénye. A jelenlegi technológiai szinten a cm pontos szolgáltatáshoz 60-70 km-ként kellett telepíteni egy referenciaállomást. Magyarországon tehát mintegy 35 referenciaállomás kiépítése volt szükséges. Emellet még – teljes lefedettség érdekében - a hálózatba vontak 19 határmenti állomást is a környező országokból, így az aktív GNSS hálózat 54 db állomásból áll. Az aktív GNSS hálózat állomásainak mérései másodpercenként jut el a GSzK-ba, ahol az adatokat ellenőrzik, feldolgozzák, korrekciókat határoznak meg és elérhetővé teszik azokat a Felhasználók számára. A valós idejű korrekciók mellett utólagos feldolgozáshoz RINEX formátumú adatokat is szolgáltatnak. Mérföldkövet jelentett a 2007. március 1-től használható virtuális RINEX adatszolgáltatás, mert ettől kezdve az egyfrekvenciás vevők is használhatják a rendszert az ország egész területén.

A valós idejű korrekciók két szintjét különböztetjük meg: az egyedi referenciaállomások észlelési adataiból meghatározott egyedi, illetve az összes állomásról, valamennyi műholdra (GPS és GLONASS) végzett észlelések együttes kezelésével számított ún. hálózati korrekciókat. Míg az egyedi korrekciók az adott állomástól távolodva egyre nagyobb hibával terheltek, addig a hálózati korrekcióval az egész területén homogén pontosság érhető el (hálózati RTK). A lehetőségek közül a Felhasználó dönti el, hogy számára melyik megoldás a legmegfelelőbb.

A pontosságot javító korrekciók mobilinternet kapcsolaton érhetők el a terepen dolgozó Felhasználókhoz.

A GNSS Szolgáltatások elérése biztonságos SSL kapcsolaton keresztül: https://www.gnssnet.hu
Módosítás dátuma: 2017. május 24. szerda, 15:27
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk