in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Szolgáltatásaink K-GEO Kalibráló Laboratórium
K-GEO Kalibráló Laboratórium

Kapcsolattartó: Virág Gábor
Kozmikus Geodéziai Obszervatórium, 2614 Penc
Telefon: +36 27-200-800, 200-932, Fax: +36 27-200-933
E-mail: virag.gaborbfkh.gov.hu

A FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában (KGO) működik a K-GEO Kalibráló Laboratórium, melyet  geodéziai elektro-optikai távmérő műszerek és GNSS vevőberendezések kalibrálására hoztunk létre. A K-GEO Kalibráló Laboratóriumot a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) 2000-től 2009-ig akkreditálta, majd 2014-ben újraakkreditálta.  Laboratóriumunk az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 Vizsgáló- és kalibráló-laboratóriumok felkészültségének általános követelményei című szabvány szerint dolgozik.

A FÖMI K-GEO Kalibráló Laboratóriumának Kalibrálási Szolgáltatási díjszabása

A távmérő műszerek kalibrálása Gödöllőn, az Országos Geodéziai Alapvonalon történik, melynek etalon-távolságait a Finn Geodéziai Intézet határozta meg 1987-ben és 1999-ben a jelenleg elérhető legpontosabb technikával, a Väisälä-féle fény-interferométerrel. Az alapvonal pilléreinek stabilitását rendszeresen ellenőrizzük Kern MEKOMETER-5000 távmérő műszerrel. Az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) a Gödöllői Országos Geodéziai Alapvonalat 2001-ben Országos Geodéziai Hosszetalonná nyilvánította. Ennek megfelelően minden magyarországi alapvonalat erről az etalonról kell levezetni.

Kisebb pontosságú távmérő műszerek kalibrálását a KGO területén található “Penci Alapvonalon” végezzük. A Penci Alapvonal etalontávolságait a Gödöllői Alapvonalról vezettük le Kern MEKOMETER-5000 távmérővel. A Penci Alapvonal pilléreinek a stabilitását is rendszeresen ellenőrizzük.

Távmérő kalibrálás során minden kombinációban megmérjük a pilléreken lévő felhasználói pontjelek közötti ferde távolságokat. A kalibrálás eredményeként megadjuk a mérések hibáit, a mért és a helyes távolságok különbségét, valamint legkisebb négyzetek módszerével kiegyenlítő számítással meghatározzuk a műszer összeadó és szorzó állandóját. Az értékekhez tartozó mérési bizonytalanságot a szabványban előírt módon, eredő kiterjesztett bizonytalanságként adjuk meg. A kalibrálás eredményeként minden műszerről kalibrálási jegyzőkönyvet és kalibrálási bizonyítványt állítunk ki.

A K-GEO laboratórium vállalja GNSS vevőberendezések kalibrálását is. A penci obszervatórium főépületének tetején a permanens állomás pillére körüli mikrohálózat vektorai jelentik az etalont. A mikrohálózat koordinátáit rendszeresen fél mm pontossággal meghatározzuk. A GNSS kalibrálás mérésideje 6 óra. A kalibrálás során meghatározzuk a vevőpárt összekötő vektor komponenseit és képezzük a helyes értéktől való eltéréseket. A 30 perces mérést 12-szer hajtjuk végre. A kalibrálás eredményeként megadjuk a 12 db eltérés vektor komponenseit, ezek átlagértékeit és az eredő kiterjesztett bizonytalanságait. A kalibrálás eredményeként minden műszerről kalibrálási jegyzőkönyvet és kalibrálási bizonyítványt állítunk ki.

Módosítás dátuma: 2017. május 24. szerda, 15:39
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk