in English in German in French

Hírlevél

Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Termékeink Transzformációs eljárások
Transzformációs eljárások

A FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium által kifejlesztett ETRS89 – EOV – Hivatalos – Helyi – Térbeli – Transzformáció2014 (EHT2014) web-alapú transzformációs eljárás a GNSS mérések ETRS89 vonatkoztatási rendszere és az Egységes Országos Vetületi rendszer (EOV) közötti mindkét irányú koordináta-transzformációt teszi lehetővé.

A pontok transzformálása a GNSS vevőkbe is telepíthető Valós Idejű Transzformációs ELjárás (VITEL) adatbázis használatával történik, a négy legközelebbi rácsponthoz tartozó korrekciók interpolálásával.

ETRS89/GRS80 >>> EOV transzformáció: a GRS80 rendszerben rendelkezésre álló ellipszoidi földrajzi koordinátákat (szélesség, hosszúság és magasság) számítjuk át HD72 rendszerbeli ellipszoidi koordinátákká, majd utána az EOV inverz vetületi egyenletekkel állítjuk elő a pontok EOV sík koordinátáit.

EOV transzformáció >>> ETRS89/GRS80: az EOV sík koordinátákat vetületi egyenletekkel alakítjuk át HD72 ellipszoidi földrajzi koordinátákká majd a transzformáció segítségével GRS80 rendszerbeli ellipszoidi földrajzi koordinátákká.

A transzformációs felület a http://eht.gnssnet.hu címen érhető el a FÖMI GNSSnet.hu szolgáltatásához regisztrált felhasználók részére, 100 kB-os fájlméret feltöltésig ingyenesen.

Valós idejű ETRS89 - EOV átszámításokhoz a VITEL transzformációs eljárás használható. Az eljárás az ETRS89 és EOV vonatkoztatási rendszerek közötti országos transzformációval kapott előzetes EOV koordinátákat egy korrekciós rácsháló segítségével megjavítva szolgáltatja a végleges, az EHT2014 megoldással egyenértékű pontosságú EOV koordinátákat.

A VITEL eljáráshoz szükséges transzformációs paraméter készletet valamint a rácshálót licenc díj ellenében a műszerforgalmazók telepítik a GNSS vevőberendezésekbe.

RTCM alapú VITEL szolgáltatást is nyújt a FÖMI GNSS Szolgáltató Központja. Ekkor az átszámításhoz szükséges korrekciókat a felhasználó egy RTCM üzenetben kapja meg.


Módosítás dátuma: 2015. november 12. csütörtök, 15:36
 

© 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: infofomi.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk