in English in German in French

Hírlevél


feed-image RSS hírek
 
   
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.

Kezdőoldal Termékeink Űrfelvételek
Az Archívumban található űrfelvételek rövid ismertetése

A távérzékelés az a tudományág, amely a tárgyakra vagy a jelenségekre jellemző információk beszerzésével és megmérésével foglalkozik olyan rögzítő berendezések segítségével, amelyek nincsenek közvetlen (fizikai) kapcsolatban a vizsgált tárggyal vagy jelenséggel. (American Photogrammetric Association)

A távérzékelés végrehajtható minden olyan készülékkel, amely alkalmas a tárgyak és jelenségek tulajdonságait közvetítő elektromágneses sugárzás, akusztikus energia vagy az erőterek energiájának rögzítésére. Az alkalmazott eszközök lehetnek fényképezőgépek, lézer és rádiófrekvencia felfogó rendszerek, szeizmográfok, graviméterek, magnetométerek stb.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 03. szerda, 17:15
Bővebben...
 
IKONOS

Az IKONOS világviszonylatban az első olyan kereskedelmi műhold, amely 1 méteres térbeli felbontásával a7 1990-es évek végén a legjobb minőségű felvételeket készítette. Ennél fogva a képekből nyert információk értéke felbecsülhetetlen, alkalmazási területei a legszélesebb skálán mozognak. Fellövésére 1999. szeptember 24-én került sor. Eredetileg a Space Imaging tulajdonában állt, manapság a nagyfelbontású GeoEye konstelláció egyik tagja. 2015 óta adatgyűjtési tevékenységét beszüntették.

Módosítás dátuma: 2015. március 17. kedd, 22:22
Bővebben...
 
Nemzeti Űrfelvétel Archívum: IRS Resourcesat2 Műhold

Az IRS műholdcsalád tagjai az Indiai Űrprogram keretében készültek az Indiai Kormány megbízásából. Az Indian Remote Sensing (IRS) System keretében a következő távérzékelési szenzorokat szállító műholdakat állították pályára:

Módosítás dátuma: 2015. április 29. szerda, 12:24
Bővebben...
 
Nemzeti Űrfelvétel Archívum: LANDSAT műholdak

1972 júliusában Earth Resources Technology Satellite (ERTS) néven állították pályára az első erőforrás-kutató műholdat a sorozatból a NASA (National Aeronautics and Space Administration) irányítása mellett, csak később, 1975-ben nevezték el Landsat-re. Ez volt az első Föld-megfigyelő műhold, melyet a földfelszín monitorozására alkottak meg. Működését egy éves időtartamra tervezték, mely végül hat évig tartott.

Módosítás dátuma: 2015. június 09. kedd, 12:12
Bővebben...
 
SPOT műholdfelvételek adatbázisa (SPOT műholdak)

A SPOT programot 1978-ban indították be Franciaországban, nem utolsó sorban azért, hogy az USA távérzékelési monopóliumát megszüntessék. A francia űrprogram keretében 1986 óta működik a SPOT műhold (Satellite Pour l'Observation de la Terre) sorozat.

Módosítás dátuma: 2016. december 05. hétfő, 10:53
Bővebben...
 © 2011,Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály
1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Észrevételek, Használati feltételek, Adatkezelési tájékoztató
Közérdekű adatok közzététele, Kapcsolat, Elégedettségmérő űrlap, Webtérkép, Linkek
E-mail: ftfbfkh.gov.hu

Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához.
További információk